Stevan Kitić: Poetika gomile

Izvor: Arte, 25.Jul.2017, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stevan Kitić: Poetika gomile

U Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu u četvrtak 27. jula u 19 časova otvara se samostalna izložba radova autora Stevana Kitića, pod nazivom, "Poetika gomile". Izložba traje do 14. avgusta, 2017. godine.

Stevan Kitić u Prodajnoj galeriji "Beograd" predstavlja svoj doktorski umetnički projekat, prostornu instalaciju skulptura pod nazivom "Poetika gomil". Formati skulptorskih objekata u drvetu su 100x20x40cm, njihova izrada i broj, kao i način potstavke prilagođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << su ambijentu u kome su izloženi. Autor koristeći drvo kao materijal i gustim rasporedom skulptura postiže kvantitativno i vizuelno izjednačavanje gomile sa šumom.

Predmet ovog istraživanja je prema rečima Stevana Kitića ,"fenomen nebrojivosti, gomile i sugerisanje njegovog doživljaja na likovno-vizuelni način metodom multiplikacije. Skulpture formiraju prostor u koji posmatrači mogu da uđu, da se u njemu kreću, borave. Time se menja njihovo značenje – od objekta za gledanje u prostor za doživljavanje".

Stevan Kitić je rođen 1980. u Nišu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2003. godine u klasi profesora Branislava Sekulića. Magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Doktorant je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu pod mentorstvom profesora Sava Pekovića. Radi kao docent na Departmanu za likovne umetnosti, Fakulteta umetnosti u Nišu. Do sada je imao preko 60 grupnih i 18 samostalnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.