Spomenik Momčilu Tapavici u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Momčilu Tapavici u Novom Sadu

Izložbom i predavanjem u Matici srpskoj ta institucija odala je počast Momčilu Tapavici, svom stipendisti, projektantu zgrade Matice, ali i čoveku izuzetne biografije i stava.

Na izložbi u Matici srpskoj prikazan je delić dokumenata o njegovoj arhitekturi i podaci o njegovim sportskim uspesima.

Od Nadalja gde je rođen, preko Novog Sada, Budimpešte u kojoj je studirao, kao arhitekta Momčilo Tapavica trag je ostavio i u Crnoj Gori, Italiji, Maroku, Istri.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Prihvatio je istorizam, ali nije tu preterao, ta dela mogu da budu napadna. Njegovo najbolje delo je Matica gde primećujete da je sveden i elegantan, a da pripada tom pravcu", izjavila je Donka Stančić, istoričarka umetnosti.

Tapavica je bio i naš prvi učesnik na Olimpijskim igrama u nekoliko sportova, a u tenisu je osvojio bronzanu medalju. Zbog toga je već dobio bistu u Herceg Novom. Na inicijativu Matice bista će mu biti postavljena i u Novom Sadu ispred Fakulteta za sport.

"Mi se na ovaj način poklušavamo odužiti za sve što je učinio u domenu sporta i kulture za naš grad, a i šire. Jedna izuzetno zanimljiva ličnost, gotovo romaneska", rekao je Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Savremeni spomenik Momčilu Tapavici delo je Luke Kulića i biće otkriven 27. februara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.