“Slobodna zona” u REX-u

Izvor: TvojPortal.com, 16.Maj.2011, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Slobodna zona” u REX-u

16.05.2011. Izvor: Mc Portal
Filmski festival "Slobodna zona" će u četvrtak 19. maja u terminu od 20 časova u Kulturnom Centru REX premijerno prikazati debitantski film Laure Halilović "Ja, moja ciganska porodica i Vudi Alen".


Nakon projekcije, filma publika će imati priliku da razgovara sa producentkinjom Frančeskom Portalupi koja je sa rediteljkom filma blisko sarađivala na njegovoj realizaciji.
“Film je priča o porodici Halilović koja je još krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << 60-ih došla u Italiju iz Jugoslavije i narednih dvadeset i više godina provela život po raznim karavanima. Ovo intimno putovanje prati prestanak “nomadskog“ načina života romske porodice i teškoće privikavanja života u novom “socijanom“ stanu. Zabeležen malom amaterskom kamerom, sa sjajnom muzikom, omogućava vedar i nekovencionalan pogled 19-godišnje rediteljke na svoju zajednicu. I dok je ona sama opsednuta filmskim snovima, njena familija iz sve snage pokušava da je ubedi da je pravo vreme da se uda. Jedina uteha i nada joj je Vudi Alen“, piše u najavi.
Rediteljka Laura Halilović je rođena 1989. Od 2007. godine radi u torinskom Kulturnom centru za komunikacije i medije kao pomoćnica direktora na projektu ITER (Institucija za odgovorno obrazovanje). Njen prvi kratki film “Iluzija” pobednik je Under-18 Festivala 2007. i premijerno je prikazan na programu Rai 3. “Ja, moja ciganska porodica i Vudi Alen” je njen prvi dokumentarac koji je snimila sa 19. godina.
Osvojila je nagrade na Filmskom festivalu “Visioni Fuori Raccordo” – Najbolji italijanski dokumentarni film, 2009.godine, na Međunarodnom filmskom festival u Monte Karlu – Gran Pri za najbolji autorski dokumentarni film, 2009. godine, Martini Nagradu – Nagrada “Filmom protiv rasizma”, posebnu pohvalu žirija, 2009. godine i na Mediteranskom festivalu dokumentarnog filma – Prva nagrada za debitantski film, 2010. godine.
Ovo je druga u nizu mesečnih projekcija filmskog festivala “Slobodna zona“ za koju je odabir filma radio Juniorski selektorski tim (Marijana Petrović, Milica Drakulić i Nikola Budanović), sastavljen od srednjoškolaca koji su prošli Kamp angažovanog dokumentarnog filma “Slobodna zona Junior“.

Izvor: http://www.b92.net

fiatfilmski festivalKulturni Centar REX

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.