Sasvim drugačija Fema

Izvor: Politika, 11.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sasvim drugačija Fema

Olga Odanović nije imala dilemu kada joj je reditelj Jagoš Marković ponudio ulogu Sterijine junakinje u komadu "Pokondirena tikva"

Posle dvadesetogodišnjeg angažmana u pozorištu "Boško Buha", dramska umetnica Olga Odanović protekle jeseni prešla je u Narodno pozorište u Beogradu, a ovih dana je pred velikim glumačkim izazovom. Priprema lik Feme u predstavi "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića, čija premijera će biti izvedena 27. februara na Velikoj sceni nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << teatra, u režiji Jagoša Markovića.
Nije imala dilemu kada joj je poznati reditelj ponudio zahtevnu ulogu Sterijine junakinje, ali se, kako napominje, uplašila pred velikim zadatkom, što je i opravdano ako se zna da su na ovoj sceni tu poznatu ulogu tumačile slavne Žanka Stokić, Ljubinka Bobić... Uz sve to, naša sagovornica dodaje da je Sterija velika odgovornost, teret i breme.

– Mislim da mu kao jednom od naših najvećih pisaca dugujemo da napravimo predstavu vrednu pažnje. Da nas ne bude sramota od Sterije.

Glumica Olga Odanović podjednako dobro se snalazi i u komičnim i u dramskim ulogama. Ne voli medijsku pažnju, retko daje intervjue, a gotovo nikada je posle premijere ne možete videti na koktelu.

– Jednostavno, takav sam čovek. Možda će da zvuči kao fraza, ali najviše volim da radim svoj posao i najbolje se osećam na probama. Ono što imam da kažem, kažem na sceni. Kad "izađe" premijera onda je sve to gotovo, drugi mogu da daju ocene – napominje umetnica.

Reditelj Marković primetio je Olgu Odanović još kao studentkinju glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od tada, pa evo do danas pomenuti reditelj retko koju predstavu počinje bez nje. Ovo je njihov 14. zajednički projekat.

– Jagoš me je prvi put video u studentskoj predstavi "Medeja", i tada je sve krenulo. Imali smo period kada nisam bila u njegovim podelama. To je normalno i prirodno. Očigledno da Marković meni veruje, i da ja apsolutno verujem njemu. Sada mnogo i ne pričamo. Toliko se dobro poznajemo i toliko dobro funkcionišemo da smo nepogrešivo na istoj talasnoj dužini. On je izvanredan čovek, pun energije, obrazovan. Za glumca je jako važno da ga uvedete u svoje ideje. Marković je magičan u tome. Ne može svako da izdrži toliku količinu i energije i rada, jer, kod Markovića se probe rade gotovo bez pauze, počinju već sa hodnika – podvlači Olga Odanović.

S obzirom na to da smo je tokom proteklih sezona gledali u celom spektru različitih likova u predstavama "Carev zatočnik", "Čarobnjak iz Oza", "Uspavana lepotica", "San letnje noći", "Govornica", "Skup", "Dom Bernarde Albe", "Gospođa ministarka" i mnogim drugim, pitali smo je kako gradi Sterijinu Femu u komadu "Pokondirena tikva", budući da smo u ovom liku nedavno videli Vesnu Čipčić u produkciji Narodnog pozorišta iz Kikinde, kao i Tanju Bošković u vršačkoj predstavi.

– Dobro je da imamo različite koncepcije i različita viđenje Sterije. Marković mi je dao apsolutnu slobodu. Pustio me je da radim Femu po ličnom osećaju. Tokom proba je ćutao, nisam znala da li je dobro ili nije. Pitala sam ga šta misli, rekao je da je dobro. Mislim da je Fema u ovoj našoj koncepciji žena koja, pre svega, oseća žudnju za slobodom. To je darovita žena čija ambicija nije ta da samo hoće da bude iznad palanke u kojoj živi. Ona je mnogo kompleksnija ličnost. Fema nije jednostavna osoba, ona je i ambiciozna i nesrećna. Uz to je i veliki borac za promene. Ima u njoj puno čežnje i nežnosti. Kako je ja vidim? Sve proizlazi iz nekog njenog odnosa prema kćerki. Ona je nesrećna zbog svoje kćerke zato što je tu gde jeste, zato što je Fema možda imala neki svoj prošli život koji nije bio onakav kako je ona želela da bude. Čovek uvek teži boljem životu, a suština svega je ljubav. Fema ima potrebu da nešto menja, a šta Fema hoće da promeni, neka ostane kao poenta predstave – napominje naša sagovornica.

Pred Olgom Odanović je veliki umetnički zadatak koji zahteva i fizičku kondiciju. Nebojša Romčević je izbrojao da tokom predstave "Pokondirena tikva" Fema izgovori 108 uskličnih i 101 upitnu rečenicu, a tu je i osobeni Sterijin jezik.

– Lektorka prof. dr Ljiljana Mrkić-Popović insistira da scenski govor ne bude prenaglašen. Na sceni sam aktivna od početka do kraja, zapravo, nemam ni jednu pauzu tokom predstave. Uplašila sam se kako ću to fizički izdržati, jer i kada nemam tekst imam mnogo toga da izvučem iznutra. Jagoš u svojim poslednjim predstavama neguje te unutrašnje glumačke razmere. Nije se išlo ni na neku modernizaciju, predstava će biti komedija. Jagoš naravno uvek ima te neke svoje useke u predstavi, koji su i neka odmorišta i znače nešto. Mislim da je to sa nekom njegovom koncepcijom dobro ukomponovano – otkriva na kraju razgovora Olga Odanović.

Borka Trebješanin

[objavljeno: 11.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.