Sami biramo svoj put

Izvor: Blic, 04.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sami biramo svoj put

Na svečanosti u Skupštini grada juče je, u prisustvu brojnih zvanica, Draganu Velikiću uručeno prestižno književno priznanje „Meša Selimović", koje mu je dodeljeno za roman „Ruski prozor" („Stubovi kulture").

Svoje obraćanje prisutnima laureat je počeo citirajući Mešu Selimovića (iz romana „Derviš i smrt"). Govorio je, potom, jezgrovito i nadahnuto o veličini Selimovićevog dela, pomenutom romanu, odnosu između književnosti i realnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << činjenici da ne birami ni jezik, ni vreme, ni prostor u kome živimo „ali biramo svoj put, biramo način na koji ćemo proći ispod zvezda (...). Mnogo toga bismo u svom životu bolje znali samo kada bismo mogli da dešifrujemo znake koje u svojoj ograničenosti nazivamo sudbinom. Ono što možemo da razumemo je zanemarljivo u odnosu na ono što teče mimo nas. Ali time naša odgovornost nije manja. U večnom ponavljanju istog svaki čovek ima svoje zemaljsko vreme, i ne samo vreme već i mogućnost da ostavi nekakav trag, da se ne prepušta stihiji, da se menja i da bude bolji.

„Promene počinju priznanjem. Za početak, samom sebi."

Nagrada „Meša Selimović", podsetimo se, dodeljena je romanu „Ruski prozor" Dragana Velikića na osnovu glasanja tzv. velikog žirija, koji čini 46 književnih kritičara i teoretičara naše zemlje. O nagrađenom romanu govorili su Vladislava Gordić Petković i Mileta Aćimović Ivkov, a odlomke iz romana je čitao Petar Kralj.

Činjenica da je Dragan Velikić dvadeseti dobitnik ove nagrade dala je poseban ton događaju. O prethodnimn laureatima i Meši Selimoviću govorio je Manojlo Vukotić, čelnik „Novosti", koje su osnivač ovog priznanja, a u publici su sedeli mnogi pisci, među kojima i neki od laureata prethodnih godina (Svetlana Velmar- Janković, Radovan Beli Marković, Radoslav Petković, Goran Petrović...)

Uručenju su prisustvovali brojni kulturni i javni radnici, a nagrada „Meša Selimović" sastoji se od povelje, skulpture sa likom velikog pisca (rad Miroslava D. Savića) i novčanog iznosa od 300.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.