Romski hardkor

Izvor: Glas javnosti, 24.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romski hardkor

Tom prilikom, grupa Roma-naturščika, sakupljena sa raznih krajeva, odigraće niz malih performansa vezanih za romsku kulturu, autentične priče članova ansambla kao i hepening o našim predrasudama prema njima. Posle toga, učesnici projekta, zajedno sa publikom, krenuće autobusom do tržnog centra „Delta siti“ na Novom Beogradu, gde će se od 19.30 sati održati drugi deo programa.

Na konferenciji za novinare, producent performansa Jovana Nikolić je otkrila da će tokom vožnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sastav „Teški hor“, čiji su članovi Romi različitih socijalnih kategorija, od 15 do 65 godina starosti, koji nikada nisu pevali u horu, četvoro instrumentalista i dirigent iz Zaječara Nada Malenović izvoditi romske izvorne pesme.

Nikolić je najavila da će taj hor pevati i hardkor aranžmane internacionalne grupe „Kultur šok“ iz Sijetla u kojoj muziku sa Balkana izvode Japanac, Bosanac, Hrvat, Irac, Amerikanac...

- Sve ovo nosi već svoju dramatiku, neizvesnost, živopisnost i upitnost. Čitav proces, misao vodilja cele stvari, neki tamo „kvrc“ iz kojeg je sve proizašlo; sve je to već, samo po sebi, krajnje ozbiljan igrokaz - tvrdi reditelj Pejaković.

- Kako ga ostvariti, zbog čega to raditi, s kojim ciljem, za koga? Ovo nisu spoljna pitanja koja svaki projekat sputavaju u njegovoj realizaciji, u ovom slučaju ova pitanja su deo same stvari, njen konstitutivni deo. Ova pitanja nisu sredstva ovog procesa, oruđe uz pomoć kojeg tragamo za krajnjim oblikom. Ona su tema, odnosno, traganje za njihovim odgovorima je tema ovoga procesa. Ono što je sigurno, jeste da nepoznanica ima u izobilju. Takođe, tu su i mnoge predrasude: romski svet i kultura kao nešto slobodno, divlje, strasno, amoralno, nadrealistično, poetično, necivilizacijsko, animalno, intuitivno, paranormalno, fantazmagorično, somnabulno, katarzično, egzotično... - kaže Pejaković.

Prema njegovom mišljenju, sve to predstavlja ogroman prostor za mistifikacije, manipulacije i zloupotrebe.

- S druge strane, neke moguće relacije postoje: hardkor i Romi - žestina, nepristajanje, bes, zaoštravanje stvari, radikalnost, impulsivnost, nesputanost, pa čak i reciklaža.

Pitanju kako scenski oblikovati ovaj nastup prethodi pitanje: čemu uopšte neki poseban scenski nastup koji bi izlazio izvan granica horskog izvođenja? Zar nije kalambura već dovoljno? Ili je u pitanju onaj čuveni balkanski specijalitet - baš zato? Probajmo ući kroz hepening: sve što se dešava, i pevanje i ono mimo pevanja, predstavlja mnoge izazove - dodao je on.

Prva i jedina repriza biće održana prekosutra u isto vreme i na istim mestima.

Autor scenarija je dramski pisac Dragan Nikolić, muziku je komponovao Zoran Simjanović, dirigent je Nada Malenović, a koreograf Nikolina Komnenović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.