Realista i romantičar

Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realista i romantičar

BEOGRAD - Izložba akademika Đoke Jovanovića (1861-1953), velikana klasicističke srpske skulpture, otvorena je u galeriji SANU. Postavka obuhvata 130 skulptura, reljefa, medalja i minijaturnih radova. Autor kataloškog eseja je prof. Miodrag Jovanović.

Đoka Jovanović se školovao u Parizu, Minhenu i Beču. Kao skulptor, Jovanović je i realista i romantičar (skulpture „Miris proleća“ i „Miris ruža“), sa izrazitim smislom za kanone monumentalne skulpture. Autor je Spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kosovskim junacima u Kruševcu, kao i spomenika Milošu Obrenoviću, Josifu Pančiću u Studentskom parku, Vuku Karadžiću, Branku Radičeviću, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Knezu MilošuÖ NJegova skulptura „Za otadžbinu“ posvećena je sinu Mirku koji je stradao kao dobrovoljac u francuskoj Legiji 1915. godine.

Đoka Jovanović je prošao golgotu tokom Prvog svetskog rata. Sin mu je umro na frontu, a „kolege“ umetnici su ga prezirali tvrdeći da je „zlokoban za srpsku umetnost“.

Profesor Miodrag Petrović koji je na Katedri za istoriju umetnosti predavao o njemu, rekao je da treba iznova valorizovati njegov opus u kome ima i elemenata angažovane, socijalne umetnosti i simbolizma i duha ekspresionističke igre i secesijske torzije.

Atelje Jovanovića u Skerlićevoj 6, ispod Narodne biblioteke Srbije, danas ima polupane prozore i potpuno oronulu fasadu sa dve njegove skulpture.

- Ne sugerišem da se od umetnikovog ateljea pravi legat ili muzej, ali bi fasadu trebalo bar okrečiti kako bi se znalo da je to kuća Đoke Jovanovića - kaže Miodrag Jovanović.

U čast tog vajara, inače, nazvana je jedna ulica na Topčideru.

Đoka Jovanović je bio jedan od osnivača slikarskog društva „Lada“, član umetničkog društva „Medulin“ i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Slavni vajar slovi kao prvi biciklista u Srba.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.