Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodato pet slika

Na šestoj aukciji „Zvona Metohije“ u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ prodato je preksinoć samo pet slika i sakupljeno 1.420 evra.

Po najvišoj ceni od 500 evra prodata je slika Pavela Popa „Pojilo“, zatim Milovana Đikića „Pejzaž“ za 300 evra, delo Vesne Džakić „Grad“ za 200 evra i dve slike Anđele Ristić „Enterijer sa figurom“, svaka po 210 evra.

Naš istaknuti istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je iskusni voditelj aukcija, preporučio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << organizatorima neuspele aukcije da se bez nadmetanja dogovore oko otkupa sa ljudima koji su pokazali spremnost da kupe dela.

Odvajanje novca

„Beograd nije Srbija, jer da jeste, brinuo bi o svojoj zemlji, Beograd je samo ‘centrala’ koja se mahom brine o gužvi u saobraćaju koja je svakodnevna, a ne želi da pomogne tamo gde treba“, rekao je Kusovac.

On je kazao da su ovdašnji „političari, ministri i ostala lica sa političke scene imali sluha za odvajanje novca za razne bitefe, belefe, salone, smatrajući da oni jesu važni, ali da je sramotno da se niko od pomenutih nije pojavio da pomogne deci i ljudima u Velikoj Hoči“.

Umetnici su se nesebično odazvali i dali svoja dela za pomoć i ove godine, jer je, verovatno, većina njih posetila Veliku Hoču, za razliku od onih koji su najviše mogli da doprinesu da ovo uspe, a to je da ta dela i otkupe, dodao je on.

U ime organizacionog odbora manifestacije „Zvona Metohije“, Stanka Todorović izrazila je žaljenje i tugu zbog neuspelog pokušaja da se „uradi nešto“ za ljude kojima je pomoć sada najpotrebnija.

Cilj ove plemenite akcije trebalo je da bude pružanje materijalne pomoći i duhovne podrške srpskom stanovništvu, kao i širenje svesti o potrebi očuvanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Liturgijski život

U Velikoj Hoči nije bilo rušenja i paljenja crkava, jer je ovo selo možda jedinstveno na celom području Metohije, naseljeno samo srpskim stanovništvom, pa osam crkava i danas služe liturgijskom životu.

Velika Hoča sa prvi put pominje na kraju 12. veka kada veliki župan Stefan Nemanja čuvene hočanske vinograde i trg poklanja svome manastiru Hilandaru, a najstarije sačuvane crkvene građevine u ovom mestu potiču iz 14. veka.

Početne cene umetničkih dela su od 100 do 1.800 evra, a izložba će biti otvorena do nedelje, 23. novembra.

Izložba i aukcija su organizovane pod blagoslovom patrijarha Pavla, episkopa raško-prizrenskog Artemija i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Predstavljeno je 130 dela - slika, skulptura, grafika i crteža naših eminentnih umetnika, a zastupljeni su radovi profesora i akademika, kao i autora mlađe generacije.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Neuspela aukcija "Zvona Metohije"

Izvor: RTS, 19.Nov.2008, 16:37

Na šestoj aukciji "Zvona Metohije" u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" prodato samo pet slika za 1.420 evra. Prikupljena sredstva namenjena su obnovi kulturne baštine u Velikoj Hoči, srpskom selu nadomak Prizrena...Na aukciji "Zvona Metohije" predstavljeno je 130 slika, skulptura, grafika i crteža eminentnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.