Izvor: Glas javnosti, 08.Maj.2010, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Svetozar Stojanović

BEOGRAD - Profesor u penziji Beogradskog univerziteta, predsednik Centra za nacionalnu strategiju i član Republičke radio-difuzne agencije (RRA) Svetozar Stojanović (79) preminuo je u Beogradu, potvrđeno je danas u RRA.

Stojanović je rođen 1931. godine u Kragujevcu. Diplomirao je 1955. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao filozofiju 1962. godine.

Zajedno sa sedam drugih profesora i nastavnika takozvane "Praksis grupe", zbog disidentske >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << delatnosti izbačen je sa Beogradskog univerziteta u januaru 1975. godine, na koji je vraćen početkom devedesetih.

Stojanović jer bio član Upravnog odbora Korčulanske letnje škole koja je okupljala uticajne filozofe iz tadašnje Jugoslavije i Evrope, a radio je kao gostujući profesor na univerzitetima u SAD, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Indiji ...

Bio je osnivač i predsednik Srpsko-američkog centra iz Beograda, koji je potom prerastao u Centar za nacionalnu strategiju i njegovog Foruma za srpsko-američki dijalog i saradnju.

Stojanović je bio i specijalni savetnik i vodio savetnički tim nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dobrice Ćosića. Ostavku na tu funkciju je podneo kada je Ćosić smenjen.

Bio je i član Komisije za istinu i pomirenje, koju je imenovao nekadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

Stojanović je bio član spoljnopolitičkog saveta pri Ministarstvu inostranih poslova Srbije.

Objavio je sedam knjiga, četiri brošure i oko 130 časopisnih rasprava i članaka. Radovi su mu prevedeni na 14 jezika.

Mesto i vreme sahrane profesora Stojanovića biće kasnije objavljeni.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.