Premijera u Beogradu  glavna stvar

Izvor: B92, 19.Okt.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera u Beogradu " glavna stvar

Reditelj filma "Kako su me ukrali Nemci" Miša Radivojević izjavio je 19. oktobra uoči beogradske premijere tog ostvarenja, da je za domaći film projekcija u "Sava centru" - glavna stvar.

"To što se dogodi u Beogradu to je glavna stvar za jedan film. Šta se desi s tim filmom u Beogradu, to je mišljenje o tom filmu. Beograd je, ipak, svetski grad. Film je veoma urbana delatnost, uglavnom je okrenut urbanoj populaciji. Zato mislim da smo sada pred jednom od glavnih provera: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta će Beograd da kaže o tom filmu", rekao je Radivojević u intervjuu Tanjugu.

On je podsetio da je ovaj film svoj život počeo na samom početku 2011. godine. "Njegova glavna sudbina, tako očekujemo, dogodiće se u toku ove i iduće godine. To je taj dvogodišnji period dok pokušavate nešto ozbiljnije sa filmom ili u komercijalnom ili u umetničkom plasmanu".

Radivojević, prvi diplomirani filmski režiser Akademiji za film, pozorište, radio i televiziju (današnji FDU), da nema iluzije o nekom velikom uspehu, jer je teško vreme, ali da očekuje da, ipak, jedan broj ljudi koji vole film, a takvih nije malo, odu u bioskop i pogledaju ga.

"Mi smo imali samo festivalske prezentacije. Film je, na neki način, što se bioskopa tiče, mrtav. Ne postoji moćna uigrana distribucija. Biskopi se gase, znači da se gase i filmovi, gasi se i kinematografija. Prosto smo saterani u taj koridor festivalskih projekcija. To je jedna nužnost", ukazao je on.

Veliki deo priče "Kako su me ukrali Nemci" dešava se tokom Drugog svetskog rata, ali to nije istorijski film već, kako kaže autor, sasvim lična ispovest.

"Bitno je reći da je to ugao deteta, moje razmatranje istorije i onoga što se dogodilo u Drugom svetskom ratu i sa mojom sudbinom i sudbinom moje porodice u tom ratu", izjavio je Radivojević dodajući da nije reč o dokumentu.

Radivojević je primetio da u interpretaciji života, u svedočenju o realnosti koju doživljavamo, film ima prvorazredan značaj i da je on skloniji da veruje umetnosti kada govori o prošlosti, nego zvaničnoj istoriji.

"Iako imamo vrlo neprijatno istorijsko sećanje u odnosu na Nemačku, evo ja imam jedan suprotan primer. Mislim da sam, na neki način, bio vrlo velikodušan u tom smislu i da se desilo da je Euroimaž dao novac, da smo otišli na velike festivale i dobili velike nagrade, mene ništa ne bi spaslo od pakosne primedbe: pa da, uvlačili su se ... Nemcima i Evropi", izjavio je Radivojević.

Film "Kako su me ukrali Nemci" premijerno je prikazan 23. juna u okviru novosadskog festivala "Cinema City".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd: Premijera "Kako su me ukrali Nemci"

Izvor: Večernje novosti, 20.Okt.2011, 00:00

U Sava centru na premijeri filma Miloša Miše Radivojevića "Kako su me ukrali Nemci", predsednik Srbije Boris Tadić. ministri Božidar Đelić, Oliver Dulić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Ružica Đinđić

Nastavak na Večernje novosti...

PREDSEDNIK NA PREMIJERI U SAVA CENTRU

Izvor: Kurir, 20.Okt.2011

Sinoć je u Sava centru održana premijera filma Miloša Radivojevića „Kako su me ukrali Nemci“, kojoj su prisustvovale visoke zvanice iz političkog i filmskog sveta. Najviše pažnje privuklo je pojavljivanje predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je bio u ....Na visokom nivou!..Sinoć je u Sava...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.