Predstave Ateljea 212 u Torontu

Izvor: B92, 26.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstave Ateljea 212 u Torontu

Publika u Kanadi imaće prilike da 29. i 30. marta vidi najgledanije i višestruko nagrađivane predstave Ateljea 212.

U Isabel Bader Theatre u Torontu u subotu, 29. marta u 21 čas publika će imati priliku da vidi predstavu "Pomorandžina kora", Maje Pelević u režiji Gorana Markovića, a u nedelju, 30. marta u 20 časova, biće izvedena predstava "Džepovi puni kamenja", Meri Džouns u režiji Erola Kadića.

Maja Pelević pripada najnovijoj generaciji dramaturga, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koju kritičari navode da na sceni progovara o traumama savremenosti bez ideoloških predrasuda, kroz provokativne teme i efektan scenski jezik, blizak najmlađoj urbanoj publici.

"Pomorandžina kora" je drama, odnosno saga o preispitivanju ženskog identiteta u društvu koje na razne načine, najviše kroz medije, pokušava da formira ponašanje i izgled današnje žene. S jedne strane, drama prati priču o medijskom pritisku, a s druge – intimnu ispovest žene koja nastoji da se uklopi u ulogu koja se od nje očekuje, u čemu ne uspeva.

U predstavi igraju mlade glumačke zvezde: Jelena Ilić, Katarina Žutić, Aleksandra Janković i Srđan Timarov. Predstava je dobila nagrade na pozorišnim festivalima u Rijeci, Požarevcu i Užicu.

"Džepovi puni kamenja" je savremena, tužna komedija o meštanima iz jednog siromašnog irskog sela, koji statiraju na snimanju holivudskog filma. Na gotovo praznoj pozornici, ostrvu sa jednim velikim kamenom na sredini, dva glumca maestralno igraju 16 likova (od čega je jedan lik žensko).

To je predstava o malim i beznačajnim ljudima i o njihovoj nadi, nadi da će uspeti da promene svoje male, siromašne i beznačajne živote ako samo dobiju pravu priliku za to. "Nije važno što si niko i ništa, ako dobiješ šansu" glasi pravi moto ove predstave.

U predstavi igraju Nenad Jezdić i Nebojša Ilić.

Ova predstava je proglašena za najbolju na Festivalu malih formi u Sarajevu, a Nenad Jezdić je dobio nagradu za najboljeg glumca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.