Prava gospođica Manipeni

Izvor: B92, 26.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prava gospođica Manipeni

Pisma Iana Fleminga koja će biti prodata na aukciji u aprilu otkrivaju naročito prisnu vezu između njega i Džin Frempton, devojke koja je prekucavala njegove rukopise.

Gospođica Frempton unajmljena je kao daktilografkinja, kako bi prekucavala rukopise Flemingovih romana, ali kako pisma koja će biti ponuđena na aukciji otkrivaju, pozvana je i da daje smernice po pitanju zapleta i stila romana o Džemsu Bondu.

U jednom pismu koje nosi datum 31. mart 1960. Fleming >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ju je zamolio da upotrebi „njen oštar um" kako bi mu pomogla da „dovede u red", tada još neobjavljeni roman „Operacija Grom".

„Sve što tvoje oštro oko i um zapazi, koliko god kritički, i u kojem god segmentu pisanja, beskrajno je dobrodošlo", naveo je Fleming.

„Na gospođicu Frempton možemo gledati kao na Flemingovu gospođicu Manipeni", rekla je Ejmi Brenan, predstavnica aukcijske kuće „Duke’s", koja je ponudila ova pisma na prodaju.

Iako se gospođica Frempton i Fleming nikada nisu uživo upoznali, ova korespodencija otkriva da se njihova saradnja na sastavljanju romana produžila i tokom pisanja „Samo dvaput se živi" (1964) i „Čovek sa zlatnim pištoljem" (1965).

Očekuje se da će čitava kolekcija pisama dostići sumu između 2000 i 3000 funti, a aukcija će se održati 10. aprila kako bi se obeležilo sto godina od rođenja popularnog pisca.

Novi nastavak filmske priče o agentu 007 pod nazivom „Quantum of Solace" u bioskopima će se pojaviti 31. oktobra 2008. godine.

Snimanje poslednjih scena završeno je u Americi i Panami, dok je najveći deo filma snimljen u „Pinewood" studijima u Londonu.

Ulogu Džejmsa Bonda tumači Denijel Krejg, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Olga Kurilenko, Džema Arterton i Džudi Denč.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.