Porodične veze

Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodične veze

"Zlatni Aleksandar", 37.000 evra i još tri nagrade Sung Ki Jungu, a "Srebrni Aleksandar" i 22.000 evra Iranki Moni Zandi Hagigi

Od našeg specijalnog izveštača
SOLUN, 27. novembra – Najveće priznanje 47. Solunskog filmskog festivala, nagrada "Zlatni Aleksandar" i 37.000 evra, pripalo je mladom južnokorejskom reditelju Sung Ki Jungu za debitantski film "Porodične veze", koji je trijumfovao osvojivši još i nagrade – za najbolji scenario, najbolju žensku ulogu (Mun >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << So Ri) kao i nagradu publike.
Oficijelni žiri, predvođen američkom producentkinjom Kristin Vejčon, odlučio je da nagrada "Srebrni Aleksandar" i 22.000 evra pripadne iranskoj rediteljki Moni Zandi Hagigi za film "U petak posle podne", a nagrada za najbolju režiju poljskom reditelju Antoniju Pavlickom za film "Pronalaženje". Među nagrađenima je i brazilski film "Sueli na nebu" Karima Ajvuza kojem je pripala nagrada za umetnički doprinos filmskom stvaralaštvu i nagrada kritičara Fipresci.

Od 14 filmova koliko ih je ove godine bilo prikazano u zvaničnoj konkurenciji Solunskog festivala, sva četiri izdvojena od strane oficijelnog žirija zasluženo su osvojila nagrade, što je na najbolji način potvrđeno i od publike (neverovatan broj mladih). Tokom deset festivalskih dana bilo je više od 130.000 gledalaca! U tome i jeste najveća vrednost Solunskog festivala koji je u svakom pogledu najznačajnija filmska manifestacija na teritoriji Balkana sa ogromnim internacionalnim odjekom. Sedenje na stepeništima i stajanje uz zidove svih 10 festivalskih dvorana, bila je svakodnevna pojava i najbolji mogući dokaz da su i filmovi koji nisu nastali u holivudskim produkcijama i te kako privlačni gledaocima. To je pokazala i "Politikina" mini anketa sprovedena u redovima za kupovinu festivalskih karata. Na jednostavno pitanje zašto se gurate da kupujete karte za iranski, rumunski ili srpski film, jednostavno nam je i odgovoreno: "Zato što je ovo jedina prilika da ih vidimo jer su na redovnom repertoaru u našim multipleksima samo američki i pokoji grčki film".

Otuda i ne čudi što je najvećih gužvi u dvoranama bilo tokom projekcija filmova iz programa "Balkanski pregled" u kojem su sa velikim uspehom nastupili i "Sutra ujutru" Olega Novkovića i "Karaula" Rajka Grlića. Ipak, glasovi publike i nagrada od 2.000 evra za najbolji film iz ovog programa otišli su u ruke rumunskom reditelju Korneliju Porumboiju za film "12:08 istočno od Bukurešta" koji je letos viđen i na Sarajevskom festivalu. U ovom programu bio je prikazan i film "Grbavica" Jasmile Žbanić, kojoj je pripala nagrada "Žene i jednakost" od 6.000 evra, koju dodeljuje Generalni sekretarijat za jednakost polova grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najbolji grčki film, prema glasovima međunarodnog žirija kritike, jeste koprodukcijski "Eduart" rediteljke Angeliki Antoniju u kojem je kao saradnik na scenariju učestvovao i naš Srđan Koljević. Film je inspirisan istinitom pričom jednog albanskog imigranta koji je u Atini počinio zločin, i većim delom je sniman u Albaniji sa velikim brojem albanskih glumaca.

Učešće naših filmova i autora na 47. Solunskom festivalu bio je dobar i koristan. Vrlo dobar utisak ostavili su Darko Lungulov i Goran Radaković osvojivši nagradu Balkanskog filmskog fonda za projekat "Ovde i tamo"; Srđan Koljević učestvujući u dvodnevnoj Konferenciji evropskih scenarista i Jasenka Radovanović predstavljajući film "Hitna pomoć" svog supruga reditelja i scenariste Gorana Radovanovića na trodnevnom producentskim susretima "Raskršća".

Ovogodišnji Solunski festival ostaće zapamćen i po korisnim susretima publike sa Kostom Gavrasom, Vimom Vendersom, Volterom Salešom, Čenom Kajgeom, koji su održali i svoje master radionice, kao i po susretima sa glumicama Liv Tajler, Džulijetom Luis i Valerijom Golinom.

Dubravka Lakić

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.