Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II

Izvor: B92, 10.Nov.2014, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pit Mondrijan. Slučaj "Kompozicije II"

Izložba “Pit Mondrijan. Slučaj ‘Kompozicije II’”, u čijem će središtu biti čuvena Mondrijanova slika, biće otvorena od 27. novembra ove do 1. marta naredne godine u izložbenom prostoru na prvom spratu Narodnog muzeja u Beogradu.

Težište ove izložbe predstavlja biografija jedne slike, koja je usled svoje izuzetne slojevitosti učinila Kompoziciju II bitnim akterom lokalne umetničke scene. Reč je o delu Pita Mondrijana, jednog od najznačajnijih umetnika apstraktnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slikarstva 20. veka.

PIT MONDRIJAN. SLUČAJ "KOMPOZICIJE II"

27. novembar 2014. – 01. mart 2015.

Izložbeni prostor na prvom spratu Narodnog muzeja

Nastala u Parizu 1929. Kompozicija II je dve godine kasnije stigla u Narodni muzej u sklopu poklona Odbora za širenje holandske umetnosti Jugoslaviji. Ta donacija bila je deo šire ekonomske i kulturne saradnje, organizovane u cilju razvijanja bližih međudržavnih i diplomatskih odnosa. Ovim gestom je Narodi muzej postao jedna od prvih institucija u svetu koja je u svoju kolekciju uvrstila rad Pita Mondrijana iz neoplasticističke faze.

Tokom svojih istraživanja, autorke izložbe, Jelena Dergenc i Simona Ognjanović, uspele su da rasvetle mnoge muzeološke i umetničke kontekste u koje se ova slika periodično „uplitala“ tokom nekolikio decenija.

Upravo preko tih priča, koje će i učiniti Kompoziciju II dokumentom stvarnosti koju njen autor nije ni poznavao, moguće je pratiti i razumeveti različite pozicije i shvatanja koja su definisala umetničku, kulturnu i društvenu realnost u lokalnom kontekstu.

Ujedno, istražujući sve pomenute okvire, namera autorki bila je da se otvori pitanje uloge muzeja u stvaranju i legitimisanju vrednosti, značenja i umetničkih pozicija, kao i odnosa muzeja kao mesta proizvodnje memorije i žive umetničke produkcije.

Pored Kompozicije II posetioci će na izložbi imati priliku da vide radove devetoro domaćih umetnika: Gorana Đorđevića, Nikole Pilipovića, Aleksandra Dimitrijevića, Zorana Naskovskog, Jelice Radovanić, Dejana Anđelkovića, Dobrivoja Krgovića, Mrđana Bajića i Vesa Sovilja, kao i dva neautorizovana projekta.

Radovi savremenih umetnika koji nisu sačuvani biće prezentovani fotografskim zapisima i drugim dokumentarnim materijalom. Zanimljivo je da jedna od umetničkih instalacija koja će biti izložena uključuje i nekoliko izuzetno značajnih dela iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu.

Narodni muzej izložbu organizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pit Modrijan u Narodnom muzeju

Izvor: Danas, 11.Nov.2014, 02:38

Izložba „Pit Mondrijan. Slučaj ‘Kompozicije II’“, u čijem će središtu biti čuvena Mondrijanova slika, biće otvorena od 27. novembra ove do 1. marta naredne godine u izložbenom prostoru na prvom spratu Narodnog muzeja u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.