Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spomenik Savi Vladislaviću Raguzinskom

SREMSKI KARLOVCI - U Sremskim Karlovcima danas je otkriven spomenik grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom (1668-1738), Hercegovcu iz Gacka, istaknutom diplomati i savetniku ruskog cara Petra Velikog.

"Makar i sa zakašnjenjem, srpski narod izražava zahvalnost Savi Vladislaviću i ujedno se podseća da ne zaboravlja značaj veza sa Rusijom, važnih po naš opstanak na dramatičnom tlu Balkana", istakao je predsednik Matice srpske akademik Čedomir Popov.

Otkrivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spomen-bistu pred mnogobrojnim gostima, među kojima je bio i predstavnik ruskog ministarstva kulture Viktor Petrakov, Popov je poručio da "ni Rusi ne treba da zanemare zasluge znamenitih Srba poput Vladislavića".

Spomenik Vladislaviću u karlovačkom parku, rad akademskog vajara Đorđa Lazića Ćapše, finansirali su mnogi ljudi dobre volje s privrednikom Markom Miloševićem (rođenim Hercegovcem) na čelu, a prvi je od četiri istovetna koji će do kraja godine biti postavljeni na još tri lokacije.

Prva je u Vladislavićevom rodnom Gacku, zatim u Sankt Peterburgu gde grof počiva u carskoj grobnici i u Kijahtu u ruskoj republici Burjatiji, koju je početkom 18. veka "čudesni grof" spasao od najezde Mongola.

Na svečanosti u Karlovačkoj bogosloviji premijerno je prikazan prvi desetominutni film o grofu Vladislaviću, delo koje je u ruskoj produkciji snimio Vasilij Sokolov, predsednik Odbora za podizanje spomenika grofu Raguzinskom u Rusiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.