Omaž Dušanu Matiću

Izvor: Studio B, 05.Maj.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omaž Dušanu Matiću

Počinje Međunarodni festival poezije "Trgni se! Poezija!"

Međunarodni festival poezije "Trgni se! Poezija!" počinje 6. maja u 18 sati u Biblioteci grada Beograda programom koji je posvećen jednom od 13 beogradskih nadrealista i modernisti čijim je stihovima inspirisan slogan ovogodišnjeg festivala "Poezija je neprekidna svežina sveta".

Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!" predstaviće od 6. do 9. maja tridesetak pesnika, prevodilaca i književnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kritičara iz deset zemalja, a ove godine posvećen je pesniku Dušanu Matiću (1898-1980).

Direktor festivala Dejan Matić kaže da će na festivalu učestvovati pesnici i prevodioci različitih generacija i da će posebna pažnja u programu biti posvećena prevođenju poezije.

- Smatrali smo da je Dušan Matić jedan od najznačajnijih i najuticajnijih pesnika između dva svetska rata, kao jedan od 13 beogradskih nadrealista koji se u zrelijem periodu svrstao u lidere modernizma - rekao je Matić.

On je dodao da će prvi put na festivalu učestvovati nekoliko slepih pesnika, a takođe dva učesnika gostovaće 9. maja na manifestaciji "Jevrejskoj u pohode" koju organizuje Savez slepih i slabovidih Srbije.

Na festivalu "Trgni se! Poezija!" biće organizovani razgovori sa pesnicima i prevodiocima i čitanja poezije, a publika će videti i dva filma o poeziji i pesnicima, u režiji poljske rediteljke Katažine Kolenda-Zaleske i Gordane Smuđa, kao i izložbu posvećenu Dušanu Matiću.

Gosti festivala predstaviće se i na Filološkom fakultetu i časovima Filološke gimnazije u Beogradu, dok će se glavni festivalski programi odvijati uglavnom u Biblioteci grada Beograda.

 

Učesvuje i Simović

 

Na festivalu učestvuju: Ljubomir Simović, Alfred Korn (SAD), Mark Deluz (Francuska), Aleksandar Radaškjević (Rusija/Francuska), Boško Tomašević (Srbija/Austrija), Efrosini Manda-Lazaru (Kipar), Ivan Dobnik (Slovenija), Kornelija Marks (Nemačka). Klaudiju Komartin (Rumunija), Ljubinka Stankov Perinac (Rumunija), Sebastijan Dulud (Kanada), Dragan Radovančević (Nemačka), Marko Vuković (Norveška), Marjan Čakarević i Gordana Smuđa.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.