Novi programi u Narodnom muzeju u Nišu

Izvor: B92, 11.Apr.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi programi u Narodnom muzeju u Nišu

Direktor Narodnog muzeja u Nišu Slaviša Popović rekao je da ta institucija podržava novu manifestaciju "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10".

"Mi se spremamo da te dane iskoristimo za sveobuhvatni program sa većim brojem izložbi, predavanja i radionica, kao i za prezentaciju nasleđa koje čuvamo", rekao je Popović Tanjugu i ocenio da je ta inicijativa "kvalitet više u odnosu na 'Noć muzeja'".

Programi u okviru manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 10" će se odvijati u periodu od 9. do 18. maja, a obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja sa učešćem više od 50 muzeja širom Srbije.

Popović je, međutim ukazao i na najveći problem koji Narodni muzej u Nišu ima, a to je nedostatak izložbenog prostora. "Sala naše stalne postavke, koja je sada obogaćena novim artefaktima i eksponatima je površine od samo 185 kvadratnih metara", naveo je Popović i dodao da oni prate svetske tokove muzeologije i da je započeto predstavljanje kulturnog nasleđa na Internetu.

Popović je napomenuo da je Ministarstvo kulture podržalo veliki broj njihovih projekata i da je izložba niškog Narodnog muzeja na kojoj su prezentovane ranohrišćanske grobnice iz Jagodinmale priređena u Beogradu početkom ove godine. Za tu izložbu stigao je poziv iz Pule, a izložba "Niš - ratna prestonica Srbije" biće priređena u Leskovcu, dodao je Popović.

Narodni muzej u Nišu osnovan je 1933. godine, a prikupljeni materijal uništen je u savezničkom bombardovanju Niša septembra 1944. godine. Ta institucija je obnovljena 1947. godine, a u svojim fondovima ima više od 40.000 predmeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.