Nove emisije Radio Beograda 2

Izvor: RTS, 12.Okt.2018, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove emisije Radio Beograda 2

Od ponedeljka 15. oktobra u programskoj šemi Radio Beograda 2, radnim danom u biće četiri nove petnaestominutne emisije.
Ponedeljkom će na programu u terminu od 13.45 biti emisija dokumentarnog programa Voks populi - narod govori koju će pripremati Milena Radić. Utorkom će u emisiji Pamtivek, u izboru Snežane Bićanin, slušaoci moći da čuju odabrane snimke iz Zvučnog arhiva Radio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda.
Sredom će u ovom terminu, kao i do sada, biti emitovana Antologija pesnika, četvrtkom će na programu biti Pozitivna trema, u kojoj će Ana Ćirica razgovarati sa muzičarima, a petkom će, u emisiji Zapisi s predumišljajem, slikar Milutin Dedić govoriti o manje poznatim mestima, ljudima i pojavama.
Voks populi
Mediji su puni tekstova i emisija u kojima brojne takozvane javne ličnosti, umetnici, kritičari i analitičari govore o sebi i pojavama u javnom, političkom i kulturnom životu.
Međutim, veoma je malo programa u kojima takozvani obični ljudi govore šta misle o određenim kulturološkim pojavama, spornim pitanjima, zanimljivim projektima.
Voks populi - Narod govori je emisija u kojoj ćemo slušati "običan svet" kroz kratke monologe, ankete i govorne segmente u kojima će slučajno odabrani, zanimljivi sagovornici, odgovarati na pitanja Milene Radić, novinarke Radio Beograda 2 koja je prošle godine osvojila prve nagrade na dva najveća festivala dokumentarne radiofonije u Srbiji.
Pamtivek  
Emisija koja će pokušati da afirmiše bogatstvo Zvučnog arhiva Radio Beograda, u kome se čuvaju zanimljivi, ekskluzivni snimci stvarani tokom jednog veka, koliko traje istorija našeg radija.
To bogatstvo protokom vremena sve više dobija na vrednosti. U njemu se nalaze zvučni zapisi važnih istorijskih događaja, razgovori sa najvažnijim ličnostima 20. veka, stihovi u interpretaciji najčuvenijih pesnika. Emisija Pamtivek pokušaće da upozna slušaoce Radio Beograda 2 sa nekim od tih retkih snimaka.
Pozitivna trema
Autorska muzička emisija Ane Ćirice usmerena je na domaću muzičku scenu i bavi se prevashodno temama u vezi sa klasičnom muzikom (uz povremene iskorake u druge oblasti).
Ciljevi ove emisije informativnog i edukativnog karaktera su: usmeriti pažnju muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima. Pored portretisanja neafirmisanih muzičara, bile bi analizirane i različite teme kroz prizmu održanog koncerta, uticaju muzičke i medijske industrije na kvalitet i etičku dimenziju umetničke muzike...
Zapisi s predumišljajem
Ljudi, njihova dela i tragovi koje su ostavili, od najranijih dana privlačili su pažnju autora emisije Zapisi sa predumišljajem slikara Milutina Dedića. Naš poznati slikar s vremenom je sve više uviđao važnost tragova minulih vremena, čak i onda kada su mitovi i legende nadmašivali istorijske činjenice.
Bliska mu je u tom pogledu i misao da kraj i grad koji nemaju svoje legende, nemaju ni svoju istoriju. U želji da sveobuhvatnije sagleda ljude i njihova dela, autor je, pored proučavanja odgovarajuće literature i arhivske građe, svoja istraživanja potkrepio i putovanjima, sa kojih nam donosi autentične, zanimljive priče.
Radio Beograd 2 na Sajmu knjiga 
U godini kada slavi 60 godina postojanja, Radio Beograd 2 organizuje u galeriji RTS-a i direktno prenosi seriju koncerata pod nazivom "Gudači u galeriji". Na drugom u seriji ovih koncerata, u utorak 24. oktrobra u 19 časova gudački kvarter TAJJ sviraće "Slovenske varijacije".
Od prošle godine Radio Beograd 2 organizuje u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom programski ciklus "Poezija uživo", u kojem naši najpoznatiji pesnici, subotom uveče govore svoje stihove, uz direktan prenos na našem programu.
Prvi u drugom ciklusu programa "Poezija uživo" biće veče srpsko-japanske pesnikinje Kajoko Jamasaki u subotu 27. oktobra u 19 časova u dvorani zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.
Od ove godine Radio Beograd 2 organizuje večeri "Poezija uživo" i u Narodnom pozorištu u Nišu, gde će nastupiti pesnici koji su imali najposećenije večeri prošle godine.
Na predstojećem 63. Međunarodnom sajmu knjiga, Radio Beograd 2 predstaviće dve svoje edicije koje objavljuje u saradnji sa izdavaštvom RTS. U ponedeljak 22. oktobra u 19 časova na Platou "Branko Miljković" predstavićemo ediciju "Timočka lira" u kojoj objavljujemo prve knjige najboljeg mladih pesnika, dobitnika istoimene nagrade na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu.
U petak 26. oktobra u sali "Vasko Popa" u hali 1a predstavićemo ediciju "Knjiga godine", posvećenu dobitnicima nagrade "Nikola Milošević", koju Radio Beograd 2 dodeljuje za najbolju knjigu u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti.
Izložba "Biti drugi" kojom Radio Beograd 2 obeležava 60 godina postojanja, nalazi se u zvaničnom programu ovogodišnjeg Sajma knjiga i biće postavljena u Hali 2 Beogradskog sajma. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.