Niz programa tokom Dana evropske baštine

Izvor: Beta, 17.Sep.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niz programa tokom Dana evropske baštine

BEOGRAD, 17. septembra 2010. (Beta) - U sklopu manifestacije "Dani evropske baštine", koja se tradicionalno obeležava u srpskoj prestonici 18. i 19. septembra, u Beogradu će biti organizovano razgledanje zdanja pod zaštitom i niz kulturnih programa.

Gradjani će tokom dva dana moći da obidju kazamate Vojnog muzeja, zgradu Narodne banke Srbije, kao i zgradu Vlade Srbije u ulici Nemanjina 11.

Postavka u Vojnom muzeju predstavlja vojnu istoriju jugoslovenskih naroda od doseljavanja na Balkan do 20. veka. Izložba je, s manjim izmenama, sačuvana do danas, a u zbirkama muzeja nalaze se oružje, uniforme, zastave, odlikovanja, arhivska dokumenta, umetnička dela, fotografije, makete.

Gradjani će u zgradi Narodne banke Srbije moći da vide svečanu salu, trezor, galeriju i izložbeni prostor, sa postavkama posvećenim razvoju novca na tlu Srbije, kao i životu i delu Djordja Vajferta.

Tokom vikenda biće organizovan i obilazak Doma Jevrema Grujića, sa izložbenom postavkom posvećenom šezdesetim godinama 19. veka u Beogradu, kao i obilazak Kuće Veljkovića, sa postavkom "Istorija porodice - istorija Beograda", koja sadrži porodičnu zaostavštinu, izmedju ostalog i geografske karte iz 17. veka.

Narodni muzej u Beogradu će u okviru manifestacije "Dani evropske baštine" zainteresovane besplatno upoznati sa postavkama i aktivnostima Galerije fresaka i Muzeja Vuka i Dositeja.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet burnih vekova prestonice

Izvor: Blic, 18.Sep.2010, 01:25

Izložba “Vekovi Beograda XI-XX vek – Beograd ad acta” otvorena je u okviru Dana evropske baštine u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda. Ova izložba kroz niz dokumenta predstavlja Beograd, odnosno kako su se u njemu ukrštale veroispovesti, nacionalnosti i kako se menjao kroz borbe protiv Turaka,...

Nastavak na Blic...

ZA GRAĐANE OTVORENE ZGRADA VLADE SRBIJE I SKUPŠTINA

Izvor: Kurir, 18.Sep.2010

BEOGRAD - U okviru manifestacije "Dani evropske baštine" građani će danas i sutra moći da posete zgrade Vlade Srbije i Doma Narodne skupštine uz pratnju istoričara umetnosti i kustosa, najavljeno je iz tih institucija...U zgradi vlade u Nemanjinoj 11 posetioci od 10 i 11 sati mogu da vide salu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.