Nagrada za Radmilu Bakočević

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2017, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za Radmilu Bakočević

Priznanje za opersku divu.

Nagrada "Muzika Klasika" za 2016. godinu za izuzetan doprinos klasičnoj muzici dodelljena je večeras operskoj divi Radmili Bakočević na svečanosti u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

- Veoma se zahvaljujem svim mojim kolegama koji su bili u žiriju za dodelu ove nagrade. Jako je važno kada umetnik dobije priznanje za svoje stvaranja i kada prestane njegovo prisustvo na sceni - kazala je Radmila Bakočević.

Koncert godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je, prema oceni agencije i revije "Muzika Klasika", opera "Suton" Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradić, izvedena u Operi i teatru "Madlenianum", u okviru Bemusa.

Muški izvođač 2016. je violista Saša Mirković, ženski pijanistkinja Rita Kinka, dok je najbolji mladi zivođač u protekloj godini bio klarinetista Vasa Vučković.

Kompozitor godine je Svetlana Savić za kompoziciju "O vukovima i vozovima", kompozitor godine za primenju muziku Vladimir Pejković, nagrađen za koncert "Retrospektiva" u Studiju 6.

Najbolji orkestar u 2016. je ansambl "Metamorfozis", izdavač godine

RTS, knjiga "Stereofonija i praksa" Ljubinka Gordića i Zdravka Maljkovića, a najbolji album trostruki autorski kompakt-disk "Trajanje" Vladimira Tošića.

Nagrađeni su i Međunarodna tribina kompozitora kao muzički festival godine, "Piano summer fest" u Vranju - muzički festival od regionalnog značaja, muzički kritičar Radio Beograda 2 Zorica Premate.

Medij godine za afirmaciju umetničke muzike je Radio Beograd 2, organizator godine Fakultet umetnosti u Nišu za koncertnu sezonu, a muzička institucija godine Udruženje kompozitora Srbije.

Nagrada "Muzika Klasika" ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije.

Osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.