Mira za tri decenije Bitef teatra

Izvor: RTS, 02.Mar.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mira" za tri decenije Bitef teatra

Premijerom predstave "Mira" Bitef teatar sutra počinje obeležavanje 30 godina rada. Predstava je na simboličan način posvećena Miri Trailović, na čiju je inicijativu otvoreno pozorište sa idejom da bude provokativno, angažovano, drugačije.
Bitef teatar ali i Mirino pozorište. 3. marta 1989. evangelistička crkva postala je pozorišni hram u kojem umetnici i publika pokušavaju da dotaknu tajnu ljudskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postojanja. Za rođendan igraće se predstava Andraša Urbana, koja kroz Mirin život i delo, preispituje nas i pozorište.

"'Mira' je šifra ili pojam koji bi trebalo da znači progresivan odnos prema teatru, stvaralački model teatra, koja se suprotstavlja sa osrednjošću koja nas okružuje", ističe reditelj Andraš Urban.
Dramaturškinja Vedrana Božinović ističe da je za nju između Mire i pozorišta, znak jednakosti. "Počeli smo da pričamo šta je pozorište bilo tada, kada ga radila Mira, i šta je pozorište danas, kada ga rade oni koji kažu da su njeni naslednici", navodi Božinovićeva.
Među Mirinim naslednicima su autori predstave – Mira i kao Trailović i kao Karanović i mlade glumice.
"Mislim da po pozorištu možemo da vidimo u kom smo trenutku u životu. Mnogo kompromisa koje sebi dopuštamo dovode pozorište u poziciju u kojoj se nalazi danas", smatra glumica Suzana Lukić.
Njena koleginica Gorica Regodić kaže da bi volela da je pozorište smelije i iskrenije. "Volela bih da se pozorište bavi temama koje bi nama značile", dodaje Regodićeva.
Ovo je početak. Sledeća rođendanska ''žurka'' već 11. i 12. marta – 30 sati u kontinuitetu, pa ko izdrži.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bitef teatar slavi 30 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2019, 11:31

Na današnji dan pre 30 godina otvoren je Bitef teatar, na inicijativu velike Mire Trailović. "Nestašni i uporni pozorišni duh, kada se davne 1947. sa probama Bojana Stupice uselio u ove odaje, nikada više nije iz njega izlazio. Prošle su decenije i taj duh se sa današnjim danom definitivno ovde...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.