Izvor: Blic, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Mira Trailović' Šilingovom 'Galebu'

'Mira Trailović' Šilingovom 'Galebu'

Žiri 40. Bitefa u sastavu: Dino Mustafić, predsednik, Igor Đorđević, Daša Kovačević, Egon Savin i Miloš Sofrenović jednoglasno je doneo odluku da se grand pri 'Mira Trailović' dodeli predstavi 'Galeb', pozorišta 'Kretakor' iz Budimpešte, u režiji Arpada Šilinga, zbog izuzetne rediteljsko-glumačke kreacije koja pronalazi ključ za najveću literarnu enigmu 20. veka i potvrđuje Čehova kao našeg savremenika.

Specijalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nagrada 40. Bitefa dodeljuje se predstavi 'Samo izgleda da sam mrtav', pozorišta 'Hotel Pro Forma' iz Kopenhagena, u režiji Kirsten Delholm, za virtuozno i prefinjeno scensko oblikovanje muzičkog sadržaja.

Publika 40. Bitefa je nagradu dodelila predstavi 'Jezik zidova', Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Na drugom mestu se nalazi predstava 'Ballet for life', u režiji Morisa Bežara, a na trećem predstava 'Cirkus Istorija', u režiji Sonje Vukićević i produkciji Bitefa.

Žiri 'Politike' u sastavu Muharem Pervić, Anđelka Cvijić, Mirjana Radošević i Ana Tasić dodelio je 29. nagradu 'Politike' Morisu Bežaru.

'Balet i igru dvadesetog veka ne možemo da zamislimo bez kreacija, bez ostvarenja istraživača i vizionara Morisa Bežara, umetnika koji je u baletu, u igri, ljudskom pokretu i muzici, prepoznao i spojio drevnost i savremenost, trajno i živo, stvarajući tradiciju ljudske igre koja se, stara i večna, večno i neprekidno obnavlja', kaže se u obrazloženju žirija.

T. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.