Milica Rakić:  Svakom svoje lično ludilo

Izvor: Arte, 18.Jun.2020, 12:09

Milica Rakić: Svakom svoje lično ludilo

Četvrtak 18. jun 13h koktel povodom demontaže rada Milice Rakić, "Vazduh miriše na ludilo" Bioskop Balkan

Poreklo slogana "Vazduh miriše na ludilo", vezuje se za tok umetničkog istraživanja, uglavnom arhivskog tipa,koje je Milica Rakić sprovela dok je radila na projektu "Lepa sam kao revolucija".

Na fasadu bioskopa Balkan dospeo je oktobra prošle godine, kao rad izložen u okviru projekta "Staying here with you – moving",koju su uz podršku Fondacije Saša >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Marčeta osmislile i realizovale kustoskinje Ksenija Samardžija i Maria Esther Jungo.

Nakon završetka te izložbe, on je, u dogovoru sa kustoskinjama i sa Fondacijom, ostao na fasadi sve do sada, i delovao je i samostalno, i to ne samo izvan okvira te izložbe,već i bez neposredog vezivanja za ime i opus njegove autorke, pa čak i bez jasne indikacije da je to umetnički rad.

Obzirom na poziciju na kojoj je postavljen, tako da se može sagledati iz kola, u prolazu, ili iz raznih drugih pozicija koje ne podrazumevaju približavanje objektu na koji je postavljen, kao i na to da ispod njega nema vidljivog potpisa, najčešći način na koji ga je publika videla je bio u njegovoj deautorizovanoj verziji.

Stoga je mnogima, na prvi pogled, mogao delovati samo kao deo marketing kampanje, možda nešto netipične.

U svakom slučaju nije odisao autoritetom umetnosti.

Tako je ušao i u narod, običan svet, koji ne učestvuje u ritualima oficijelne kulture, i baš i ne zalazi po galerijama.

Stevan Vuković

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.