Meklaflin u Beogradu bez basiste

Izvor: B92, 08.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meklaflin u Beogradu bez basiste

Džez fjužn gitarista Džon Meklaflin nastupiće u beogradskom Domu sindikata 16. maja bez najavljenog basiste Edriena Feroa, saopštili su u četvrtak organizatori koncerta iz Beogradske arene.

"Fero je 7. maja povredio prst na desnoj ruci i moraće da miruje u naredne tri nedelje, tako da će u Domu sindikata nastupiti basista Dominik Di Piaca sa kojim je Meklaflin sarađivao dugi niz godina", navode iz "Arene.

U Meklaflinovom džez kvartetu "The 4th Dimension" su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i klavijaturista Geri Hazbend i bubnjar Mark Mondesir.

Džon Meklaflin (Mahavishnu John McLaughlin), engleski fjužn gitarista, izazvao je interesovanje muzičke javnosti kao član električne džez-fjužn grupe Majlsa Dejvisa krajem šezdesetih godina proslog veka. Mnogi ga smatraju jednim od najuticajnijih i tehnički najboljih gitarista svih vremena, koji je ovladao izuzetno velikim rasponom stilova i žanrova, među kojima su džez, indijska klasična muzika i fjužn. U nekim od svojih akustičih perioda takođe je koristio i elemente flamenko muzike.

Iz pragmatičkih i filozofskih pobuda, Meklaflin je više puta prigrlio pa napuštao električnu gitaru. Krajem šezdesetih godina XX veka Toni Vilijams ga je angažovao na preporuku Džeka Dedžoneta. Meklaflin je brzo privukao pažnju svojom žestinom, upućenošću u džez, rok i bluz, kao i korišćenjem elemenata indijske muzike i flamenka. Ali čak i kad je osnovao svoj prvi električni fjužn bend "Mahavishnu Orchestra", snimio je klasični akustični album "My Goal’s Beyond" 1970. godine. Paradoks je sastavni deo sage Meklaflin koja i dalje traje.

U svojoj 65-oj godini Meklaflin se vraća intenzitetu svog post-fjužn stila, nakon skoro decenije provedene u mirnijim vodama Indo-džez grupe Šakti.

U svojoj skoro 40 godina dugoj karijeri Džon Meklaflin snimio je neverovatnih 40 albuma, i to 12 kao solista, a 29 kao član mnogobrojnih grupa i trija.

Ulaznice po cenama od od 2500, 2800 i 3000 dinara mogu se nabaviti na blagajnama Doma sindikata i Beogradske arene (tel. za rezervacije: 220 20 50). Broj karata koje će biti puštene u prodaju ograničen je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.