Izvor: Blic, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manir mračne atmosfere

Manir mračne atmosfere

Ivan Akserio, reditelj iz Barselone, obreo se u Beogradu u potrazi za temom svog života. Sa snimateljem RTS-a Davorom Karamarkovićem radi na dokumentarnom filmu 'Crno bratstvo', o muzičkom i širem društevnom pokretu - gotik. Muzički, gotik je nastao pojavom tzv. glem- roka (Bouvi, Alis Kuper, grupa 'Kiss'…) i panka, a proširio se i na hevimetal, i tehno scenu. Sastavni je deo književnosti, filozofije egzistencijalista, arhitekture, filmova, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svega nemačke ekspresionističke škole. Estetika crnog, vampirizam kao manir, erotika i mističnost kao dominantna atmosfera, androgini izgled, šminka i seksualna dvosmislenost, njegovi su pojavni oblici.

- Gotik je fantazija crne atmosfere koja izaziva strah. Ali gotičari nisu agresivni, oni propagiraju ljubav. Njih ne interesuje smrt po sebi, već ideja o onome što dolazi potom! Crna boja kojoj se klanjaju, u vizuelnom smislu, plaši ljude. U moderno doba izvor gotika su depresivne generacije, romantičarski nastrojene, zapravo, koje društvenu dekadenciju žele da definišu na određen način - priča reditelj Ivan Akserio dok na Kalemegdanu pratimo snimanje kadrova dokumentarnog filma o beogradskim darkerima.

Akserio je obišao i snimao u mnogim gradovima Evrope, pa je na tom putovanju red došao i na Beograd.

- Želim da zabeležim internacionalno prisustvo gotika i posle kadrova koje sam snimio u Barseloni i Beogradu, nameravam da uključim u film i scene u Madridu, Londonu i Berlinu. Planiramo putovanje u Rumuniju i snimanje dvorca Vlada Tepeša koji je lajtmotiv gotika. Beograd me je impresionirao i iznenadio jer sam o njemu znao, pre nego što sam upoznao Davora, samo preko filmova Emira Kusturice. Sada vidim da je Beograd deo klasične Evrope, pa i kad je u pitanju gotik. Scena je mala, ali liči na onu iz Barselone osamdesetih, kad je reč o entuzijazmu, i na veoma visokom je nivou. Kao što su 'Seks pistolsi' oličenje britanske depresije sedamdesetih, mislim da i beogradska scena nosi sobom razočarenje životom u uslovima rata, političke i ekonomske krize. Snimao sam u klubu 'Gotik' u KST-u, slušao i upoznao članove muzičkih grupa, a zapamtio sam posebno 'Slovensku nekropolu' koja peva o masakru Srba tokom Drugog svetskog rata u Kragujevcu. Slušao sam i grupu 'Intus'… Kad je reč o arhitekturi ceo grad je gotik, a posebno Kalemegdanska tvrđava - kaže Ivan Akserio. M. Pavlović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.