Ima li ljubavi

Izvor: Blic, 04.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li ljubavi

Predstava „Overdone and gone/ O samoiskušavanju", koreografkinje Dalije Aćin, biće premijerno izvedena sutra (5. mart, 20.30 časova) u Beogradskom dramskom pozorištu. Dramaturgiju potpisuje hrvatski autor Saša Bozić, autor muzike je Rastko Lazić, nastupaju Ana Dubljević, Ana Ignjatović i Ljiljana Tasić.

Autori predstave su na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekli da je ovde reč o „minimalističkom scenskom eseju koji obrađuje teme ideologije ekstrema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i samoodređenje između slobode i ljubavi". „Ovo je predstava vizuelno jake estetike i veoma svedene koreografije, u kojoj nam je namera da problematizujemo odnos ideologije i utopije i razočaranja do kojeg dovodi saznanje da su ideali poput ljubavi i slobode neostvarivi u realnosti", kaže Aćinova. Dramaturg Saša Bozić kaže da su istražujući ples kao formu nesvesno progovorili i o širem društvenom kontekstu i politici. „Mi toj temi ne pristupamo ogoljeno i banalno, ne zanima nas politička svakodnevica. Pre svega nas zanima odnos jedinke i ideala: koliko moramo da se udaljimo od vlastitih identiteta i društva oko nas da bismo mogli da progovorimo o temama kao što su ljubav i sloboda. Zato su naše plesačice tako i obučene (gole od pasa nagore), sa pomalo militeri izgledom. S druge strane, njihova tela su neobično graciozna, istovremeno zastrašujuća i otmena, istrajavajući u sopstvenoj izolovanosti", kaže Bozić.

Autori objašnjavaju da je implicitna političnost predstave upisana u njen koreografski postupak, koji nas podseća da postoji vreme u kome bezlično ljudsko telo postoji za gledaoca, ne samo kao scenska metafora nego i kao osvedočena stvarnost. „Nama jeste važna čitljivost predstave, ali ne narativna čitljivost, jer mi od gledaoca očekujemo da se uključi u predstavu. Zato je ovde veoma važan element sporost, koja od gledaoca očekuje angažman: dođete, opustite se i date se predstavi. Mislim da je teatar jedno od retkih mesta u društvu u kojem danas možete da očekujete takav odmak od stvarnosti", kaže Dalija Aćin. U predstavi su korišćeni citati tekstova teoretičara anarhizma Mihaila Bakunjina, biblijski tekstovi „Pesma nad pesmama" i „Druga poslanica Korinćanima" sv. Pavla, kao i pesma Boba Dilana „A Hard Rain’s A-Gonna Fall".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.