Igra cela dijaspora!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2011, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra cela dijaspora!

Ove godine Evropska smotra srpskog folklora dijaspore biće održana u Beogradu 11. i 12. juna i okupiće najveći broj ansambala i učesnika do sada.

- Završna smotra folklora kulturno-umetničkih društava (KUD) iz 10 zemalja Evrope okupiće oko 2.500 učesnika i ujedno će biti najveći skup naše omladine iz Evrope - izjavio je pomoćnik ministra vera i dijaspore Vukman Krivokuća, najavljujući 16. evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.

U takmičarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << delu učestvuje 51 KUD, dok devet nastupaju kao gosti. Ove godine organizacija Smotre je pripala Savezu srpskog folkora Švajcarske, koji su odlučili da se posle Vrbasa, kada je jedini put smotra bila održana u matici, najveća folklorna fešta dijaspore priredi u Beogradu.

- Doveli smo Smotru u Beograd da pokažemo našim ljudima ovde čime se bavi srpska dijaspora i na koji način čuva i neguje kulturno nasleđe. Tim pre što je 95 odsto ove dece rođeno u državama u kojima žive - rekao je Nenad Milenković, predsednik Organizacionog komiteta.

Organizatori procenjuju da su održavajući Smotru u prestonici, Beogradu doneli najmanje milion evra prihoda. Najveći deo troškova inače snose pojedinačno učesnici Smotre.

Ulaznica za gledanje ansambala je 700 dinara, odnosno 1.200 za oba takmičarska

Iako je najavljeno da će pored resornog Ministarstva za dijasporu i predsednik Srbije biti pokrovitelj Smotre, "Vesti" saznaju da će od državnog vrha na svečanom otvaranju pojaviti samo pomoćnik ministra dijaspore Vukman Krivokuća.

Ministar Srećković je bolestan, dok predsednik Tadić verovatno ne želi susret sa gostima iz inostranstva, s obzirom na to da je veći deo dijaspore osudio izručenje Ratka Mladića.

dana. Deo sredstava će ići u humanitarne svrhe za decu bez roditeljskog staranja iz SOS Dečjeg sela u Kraljevu.

Manifestacija, pokrenuta 1996, održava se jednom godišnje i takmičarskog je karaktera i ujedno najznačajnija kulturna manifestacija srpske omladine koja živi van svoje matične zemlje.

Kao medijski pokrovitelj "Vesti" će dodeliti po 24 staklena trofeja na kojem je ugraviran logo Smotre. Za sve učesnike nagrade je obezbedila Livnica "Jeremić", izliven Avalski toranj, kao i osam specijalnih nagrada - statua Beogradskog pobednika.

Pre takmičarskog nastupa u Centru Sava, veći deo učesnika će uz pratnju trubačkih orkestara prošetati od Trga slobode preko Knez Mihailove do Kalemegdana .

Sledeće godine, kako je najavio Milenković, Smotra će biti održana u Čačku, a posle toga u Nišu, kada će ovaj grad biti glavno mesto obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.