GRIFON 2021.

Izvor: Arte, 17.Jun.2021, 08:47

GRIFON 2021.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se nagrada 13. GRIFON 2021. godinu dodeli Manetu Radmanoviću za rad „U10: 3/6 ”.

Na konkursu za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2018, 2019. i 2020. godini, sastao se 15. juna 2021. u 13h u Galeriji Grafičkog kolektiva, Dragoslava Jovanovića 11 i radio u sastavu: Olivera Stojadinović, autor pisma, Miloš Ilić, grafički dizajner, Saša Janjić, istoričar umetnosti i Velimir Andrejević, grafički >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << dizajner i laureat 12. Grifona (u autorskom timu sa Sofijom Gavrilović), sa kovertiranim predlozima Boruta Vilda, grafičkog dizajnera.

Obrazloženje žirija: Prepoznatljiv stvaralački rukopis Maneta Radmanovića, koji se čita u osobenom personalnom i generacijskom kodu ideja, zapažen je kao neodvojiv i integralan deo afirmisanja nezavisne umetničke scene. Mnogi realizovani projekti nekomercijalnog karaktera, deo ovog promišljenog i zrelog autorskog koncepta, pratila su i potvrđuju i priznanja na prethodnim konkursima Grifona. Nagrađeni rad, publikacija „U10: 3/6 ”, ukazujući na odnegovani kontinuitet i visoke profesionalne standarde u misiji kritičkog kulturnog delovanja, poseduje likovnu plemenitost i decentnost, kao i grafičku jasnoću i komunikativnost, čime se izdvaja kao kompletno i slojevito rešenje savremenog dizajna.

Žiri je pored nagrade Grifon 2021. godine dodelio specijalno priznanje Moniki Lang za publikaciju „Rejčel Kask-trilogija-Obris-Tranzit-Pohvale” i priznanja po kategorijama:

Oliveri Batajić Sretenović, za rad „Galerija Jovan Popović, katalozi”, kategorija Knjiga i druge publikacije

Isidori M. Nikolić, za rad „Predrag Nešković Sloboda najjačem”, kategorija Knjiga i druge publikacije

Katarini Popović, za rad „Muzej Jugoslavije – agenda 2019”, kategorija promotivni materijal i hartije od vrednosti

Ani Prodanović, za rad „Familija fontova Orto”, kategorija Tipografsko pismo

Biljani Stanković,  za rad „Minea, familija rukopisnih pisama”, kategorija Tipografsko pismo

Zoranu Borenoviću, za rad „Sudaruška”, kategorija Vizuelni identitet

Jani Oršolić, za rad „Samo nežno prema sebi”, kategorija Vizuelni identitet

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.