Fakultet dramskih umetnosti centar programa Vidi Kinu

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakultet dramskih umetnosti centar programa "Vidi Kinu"

U Jugoslovenskoj kinoteci predstavljen je program "Looking China" koji Fakultet dramskih umetnosti realizuje u okviru projekta Evropska letnja filmska škola u Kini. više od sto studenata najvećih svetskih filmskih škola već deceniju studijski boravi i realizuje dokumentarne filmove o kineskoj kulturi i tradiciji.
Beogradski Fakultet dramskih umetnosti je regionalni centar programa "Vidi Kinu" i okuplja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupu od deset studenata, ne samo iz Srbije već i zemalja iz regiona. Uz stručno vođenje mentora iz naše prestonice nastaju filmovi koji autentično uz autorski pečat svakog studenta predstavljaju kinesku stvarnost.

"Projekat je vrlo obiman, pokriva ceo svet. Kinezi pozivaju filmske škole iz celog sveta. Mi smo već pet godina u tom Projektu i koliko vidim naši kineski partneri su jako zadovoljni kako vodimo taj posao za region", kaže prof. dr. Miloš Pavlović, dekan FDU.
Program Vidi Kinu predstavljen je u prisustvu gostiju iz Pekinga.
"Looking China" je veoma značajan projekat u Kini i vredan zato što uključuje u svoje delatnosti ne samo filmske visoke škole Kine, već iz celog sveta", objašnjava prof.dr. Džiang Sunju, profesor kineske književnosti.
Dokumentarnu priču o mostu u Harbinu koji tokom zime služi kao klizalište, ostvarila je reditelj Jovana Avramović iz Beograda.
"Harbin je jedan od najhladnijih gradova u svetu, tako da je meni na neki način bio izazov što snimam taj most u trenutku kad on nema nijednu od tih specifičnosti", naglašava Avramovićeva.
Naši studenti u Kini imaju važno mesto.
"Nekako su oni procenili da su filmovi koje naši studenti snimaju izuzetno profesionalni, aktivni, dobri, da imaju tu umetničku notu koja njima treba", objašnjava Prof.dr Predrag Velinović mentor sa FDU.
Dragoceno iskustvo iz daleke Kine poslužiće studentima u novim filmskim poduhvatima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.