Izvor: Arte, 23.Sep.2020, 18:36

Drugi svet

Otvaranje izložbe Drugi svet, izložbe koja je planirana za 10.jul, datum kojim se obeležava nacionalni Dan nauke i rođendan Nikole Tesle, a koja je iz objektivnih razloga odložena za mogući termin u septembru.

Izložba koju organizuje i producira Fondacija Saša Marčeta, razvijala se iz potrebe da se polja koje definišu nauka i umetnost, približe u jedinstveno estetsko iskustvo. Granice vizuelnih i saznajnih elemenata koje nisu više stabilne grade odnose koji se razvijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << iz prožimanja naučnih dostignuća i tehnologije sa umetničkim, kritičkim pogledom - otvarajući prostore za poptuno nova sagledavanja i preispitivanja moguće stvarnosti. Tehnologija je transformisala realnost do sumnje u postojanje jednog jedinstvenog sveta i najavila mogućnost drugog, koji očekujemo i koji se proročki najavljuje.

Izložba je otvorena za posetioce do 10. oktobra, svakoga dana osim nedelje, od 10 do 20 h. a otvaranje je planirano u petak, 25. septembra u periodu od 19h do 23 h, bez određenog svečanog otvaranja u cilju poštovanja aktuelnih mera prevencije i suzbijanja COVIDa

“Radovi prikazani ovom prilikom rezultat su potrage umetnika za izrazom koji makar na implicitan način uključuje odnos prema nauci i tehnologiji. Oni nisu interaktivni, nemaju mrežne komponente, i ne uvode u virtualne, proširene ili pomešane realnosti[1], a neki od njih čak ni ne koriste visoko tehnološke postupke. Ako se služe nekom vrstom iluzionizma, on nije sam po sebi cilj, niti je uveden samo radi preispitivanja načina delovanja određenih naučnih ili tehnoloških principa, već je u funkciji razvoja narativa ili demonstracije jasno postulirane ideje autora. U fokusu radova su ili specifične epizode iz istorije nauke, u vidu mitskih narativa o naučnicima, naučnim postupcima i pronalascima, ili konteksti sprovođenja procedura koje se koriste u naučnim istraživanjima, uz testiranje netipičnih posledica do kojih ta sprovođenja mogu da dovedu, ili se prosto savremena digitalna tehnologija koristi u formalnom uobličavanju audio-vizuelnih dela. Bitno je napomenuti da su, čak i kada su bili rezultat saradnje sa naučnicima, radovi razvijani i predstavljeni iz perspektive i referentnom okviru savremene umetnosti.“

Iz kataloga – Stevan Vuković

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.