Digitalna istorija u Kombank dvorani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Digitalna istorija" u "Kombank dvorani"

U "Kombank dvorani" u Beogradu pokrenut je projekat od nacionalnog značaja "Digitalna istorija", koji uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, zajednički realizuju "Kombank dvorana", Jugoslovenska kinoteka, Filmske novosti i Narodni muzej u Beogradu.

Ovakvim vidom digitalizacije kulturna i umetnička dela postaće dostupna široj publici, koja će vredne eksponate i fragmente filmskih arhiva imati priliku da upozna kroz jedinstven zvučni, audio i vizuelni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doživljaj.

Pre početka bioskopskih projekcija, u formi kratkih vinjeta u trajanju od 60 sekundi, publici će biti predstavljeni digitalno restaurirani filmovi Jugoslovenske kinoteke, digitalizovana likovna umetnost i zbirke Narodnog muzeja, kao i digitalizovani dokumentarni filmovi iz bogatog fonda Filmskih novosti.

"Ovakvi potezi afirmacije značaja digitalizacije i, u našem slučaju, digitalne restauracije filmova nešto su što zasigurno može da privuče pažnju one publike koja dolazi da gleda velike domaće i inostrane hitove i koja možda nema naviku da se zainteresuje za neke stvari koje prevazilaze okvir zabave", kaže Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Značaj projekta za očuvanje domaće kulturne baštine prepoznalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ministarstvo kulture i informisanja nastoji da podrži sve one projekte koji ne samo da rade konkretno na digitalizaciji i digitalnoj restauraciji kulturnog nasleđa, nego ujedno i promovišu takvu vrstu nasleđa. Mi smo svesni da današnja tehnologija praktično nema ograničenja i da nam dopušta da svo ono kulturno nasleđe bogato koje se čuva u našim ustanovama na savremen način približimo što široj publici, mladima, posetiocima bioskopa", kaže Dejan Masliković, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Sem približavanja umetničkih dela publici, projekat treba da doprinese edukaciji auditorijuma o istoriji srpskog kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.