Decenija NAF-a u galeriji Progres

Izvor: Studio B, 26.Nov.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija NAF-a u galeriji Progres

Povodom deset godina od osnivanja Niš Art Fondacije, u galeriji "Progres" otvorena je izložba osam prvih nagradjenih radova.

Slikar Radovan Lale Djurić, koji je ostvario zavidnu karijeru u Americi, u Srbiji je 2005. godine, uz podršku "Filip Morisa", osnovao Niš Art Fondaciju u želji da afirmiše mlade stvaraoce Srbije.

Djurić je te godine raspisao i prvi konkurs "Mladost" za likovne umetnike pruživši im "šansu, nadu i poštovanje".

Za 10 godina , >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << NAF je organizovao više od 25 izložbi mladih likovnih stvaralaca na kojima je predstavljeno preko 500 dela. Tokom prethodne decenije dodeljene su 33 nagrade i načinjen čitav niz gestova podrške daljoj afirmaciji mladih umetnika.

Iz godine u godinu, na konkurse "Mladost" za likovno stvaralaštvo (crtež, slika, grafika, skulptura) stizalo je izmedju preko hiljadu radova umetnika, kako propozicije nalažu, starosti od 18 do 35 godina, a o najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Lale Djurić, Olja Ivanjicki i Neda Arnerić.

Nakon smrti Ivanjicki i Djurića, žiriju su se pridružili umetnici- slikarka Kristina Ristić i vajar i profesor FLU Mrdjan Bajić.

Evocirajući uspomene na početke rada NAF-a , Neda Arnerić kaže da je ovom iskustvu prethodio rad sa galerijom "Atrijum" koju je sama osnovala a koji se završio, uprkos trudu i entuzijazmu," zbog toga što su nas, kao istoričare umetnosti i galeriste, tretirali kao prodavce paradajza ili krompira".Kada mi je Lale Djurić prvi put izložio svoje planove, nisam poverovala da će realizacija tako smelih i dobrih ideja biti moguća, ali eto, ostvarilo se."

Govoreći o komunikaciji unutar NAF-a, Neda Arnerić se priseća da je Lale Djurić uvek pravedno smanjivao cene mladim umetnicima i upućivao im prilično oštre kritike, baš kao i Olja Ivanjicki, iako je sve to imalo svrhu da im pomogne u daljem radu i umetničkom razvoju.

NAF je, kao neprofitna organizacija čiji je cilj i pokretanje kulturnog i umetničkog života u Srbiji, osnovala je ili opremila više galerija u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, učestvovala u organizaciji izložbe "Leonardovi kodeksi i mašine", zatim "Izmedju estetike i života" Paje Jovanovića, realizovala akciju "Humanost u boji" (oslikavanje bolnice u Nišu),kao i konkurse za dizajn nameštaja, konkurs i produkciju pozorišnih predstava , uz niz drugih akcija.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.