Čuvar srpske  duhovnosti

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvar srpske duhovnosti

Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo” imalo je značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda,

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo” iz Banjaluke ove godine obeležava 20 godina obnove rada, a sledeće godine će obeležiti 120 godina osnivanja. Ono je jedno od najstarijih društava u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Najzaslužniji za obnavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rada „Jedinstva” jesu njegov dirigent Nemanja Savić i protojerej stavrofor Ratko Radujković.

Nemanja Savić je završio Muzičku akademiju u Beogradu, na kojoj je magistrirao na odseku dirigovanja. Direktor je banjalučke Muzičke škole „Vlado S. Milošević” i predaje na Muzičkoj akademiji u Banjaluci.

Govoreći o radu „Jedinstva” Savić je rekao da ga je osnovala grupa građana okupljena oko sveštenika Vida Kovačevića. Društvo je bilo aktivno do 1941. godine, kada mu je vlast ustaške Nezavisne države Hrvatske zabranila rad. „Društvo je imalo veoma značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda Banjaluke i Krajine”, kazao je našem listu Nemanja Savić.

On je dodao da je „Jedinstvo”, ubrzo po obnavljanju rada, zauzelo istaknuto mesto u muzičkom životu RS i Bosne i Hercegovine. „Srpsko pevačko društvo ’Jedinstvo’ dobitnik je tri visoka odlikovanja – Ordena Svetog Save, Ordena Njegoša i Ordena Svetog Andreja”, naglasio je Savić.

Mešoviti hor Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo” najuspešniji je hor u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Hor je potvrdio visoke umetničke domete na mnogobrojnim koncertima održanim u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, na području bivše Jugoslavije, u Grčkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Kini, Rusiji...

„Takođe, ’Jedinstvo’ je potvrdilo svoj kvalitet na horskim festivalima i takmičenjima održanim u Nišu – Jugoslovenske horske svečanosti, na beogradskom Festivalu duhovne muzike ’Horovi među freskama’, Negotinu – Mokranjčevi dani, novosadskom Festivalu duhovne muzike ’Putevima pravoslavlja’. Učestvovali smo i na međunarodnim horskim takmičenjima u Italiji i Grčkoj”, naveo je Nemanja Savić.

Govoreći o nagradama koje je „Jedinstvo” dobilo, naš sagovornik je rekao: „Među brojnim priznanjima i nagradama koje smo dobili ističu se prve nagrade na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu 1994 (prva nagrada publike), 1998. i 2000. godine smo dobili prve nagrade stručnog žirija za najbolje izvođenje programa u celini, prvu nagrada stručnog žirija na Vidovdanskom festivalu u Banjaluci 1994. godine, dve zlatne medalje na Međunarodnom horskom takmičenju Riva del garda – Italija 2001. godine, zlatnu medalju na Međunarodnom horskom takmičenju„Orlando di Laso” – Kamerino, Italija 2002. godine, tri srebrne medalje na 3. horskoj olimpijadi Bremen u Nemačkoj2004. godine, prvu nagradu na Međunarodnom horskom takmičenju „Zlatna vila” u Prijedoru 2004. godine, specijalnu nagradu u kategoriji duhovne muzike i zlatnu medalju u kategoriji kamernih horova na horskom takmičenju u „Prevezi” (Grčka), zlatnu medalju u kategoriji duhovne a kapela muzike i srebrnu medalja u kategoriji kamernih horova na 4. horskoj olimpijadiKsjamen – Kina, prvu nagrada na Međunarodnom horskom takmičenju „Muzika skara – Bratislava 2007”, naveo je Nemanja Savić.

Mešoviti hor SPD „Jedinstvo” Banjaluka snimio je mnogobrojne radio i TV emisije, a do sada je izdao šest samostalnih i četiri zajednička kompakt-diska, dve audio i jednu video-kasetu. Ono je sa Eparhijom banjalučkom i organizator međunarodnih Banjalučkih horskih susreta.

U sastavu SPD „Jedinstva” deluje i dečji hor koji je osnovan 1995. godine. I ovaj hor je osvoji brojna priznanja i nagrade na festivalima u RS i regionu. Na Horskom festivalu u Bijeljini dva puta je osvajao zlatnu plaketu. Na Festivalu dečijih horova u Šapcu, dečiji hor SPD „Jedinstva” dva puta je dobio zlatne plakete. Osim duhovne, na repertoaru ovog hora su dela svetovne muzike domaćih i inostranih autora. Dirigent dečjeg hora je nastavnica muzičkog obrazovanja Jasna Antonić.

Boro Marić

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.