Izvor: Blic, 20.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burhan opet u Budvi

Burhan opet u Budvi

Koprodukcija Roma Teatra Pralipe iz Milhajma, Grada teatra Budva i Mostarskog teatra mladih, Brehtova 'Majka Hrabrost', u režiji Rahima Burhana, premijerno će se igrati u subotu u 22 na sceni bašte Barbakan. Projekat je prošle nedelje premijerno izveden u Mostaru, a o njegovoj misiji i značaju da se igra baš u gradu koji je materijalno i duhovno bio razoren u ratu u bivšoj Jugoslaviji, govorio je juče u Budvi Rahim Burhan, jedan od reditelja koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obeležio teatar bivše Jugoslavije, a u poslednjoj deceniji na evropskoj sceni dobio visok rejting i priznanja.

- Izuzetna mi je čast što sam baš sa Brehtom ponovo u Budvi, jer šta je teatar ako ne plemenita utopija koju svaki umetnik mora da poseduje ako želi da se bavi pozorištem i umetnošću. Svih ovih godina, pažljivo sam pratio budvanske produkcije koje su u samom vrhu ne samo ovdašnjeg, nego sigurno i evropskog pozorišta - rekao je Burhan. - Ako je reč o samom projektu, citirao bih Brehta. On je o 'Majci Hrabrost' rekao da ona svedoči o tome da pravu veliku trgovinu u ratu ne prave mali ljudi, nego da je rat nastavak velike svetske kupoprodaje drugim sredstvima, da u ratu umiru sve moralne i duhovne vrline, i da zbog toga nema dobitnika. Svi ljudi su, u nekom smislu, gubitnici.

O jednoj od najizvođenijih Brehtovih drama koja ni danas ništa ne gubi od svoje aktuelnosti (praizvedbu je imala 1939. u Cirihu), govorili su dramaturg Milenko Goranović i pozorišni kritičar Veselin Radunović.

'Majka Hrabrost' igra se na hrvatsko-srpsko-nemačkom jeziku, po prevodu Slobodana Šnajdera i Jovana Ćirilova. Scenograf je Stjepan Roš, a u glavnim ulogama se pojavljuju Sunčica Todić, Silvia Pinku, Ahmed Tahir, Eduard Bajram, Šaban Bajram, Ahmet Zekir, Mišel Kron.

Gr.T.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.