Borislav Pekić u izdanju Lagune

Izvor: S media, 03.Feb.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borislav Pekić u izdanju "Lagune"

Izdavačka kuća "Laguna" obeležiće 4. februara 81.godišnjicu rođenja velikog srpskog pisca Borislava Pekića (1930-1992), objavljivanjem prve knjige iz njegovih izabranih dela.

Kako je saopšteno iz "Lagune", tokom ove godine ta izdavačka kuća objaviće šest Pekićevih dela, koja pripadaju "žanrovskoj literaturi", a tokom naredne dve još 16 naslova.

U okviru projekta "Izabrana dela Borislava Pekića - književna građa", koji predstavlja "Lagunin" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izdavački poduhvat godine, tokom 2011. iz štampe će izaći "Besnilo", "Atlantida", "1999", "Novi Jerusalim", "Kako upokojiti vampira" i "Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana, odbrana i poslednji dani".

"Besnilo", pisano u ključu horora, je zapravo roman o užasu bez iskupljenja, "Atlantida" je Pekićev antropološki esej zanovan na fantastici, dok je roman "1999" antiutopija koju je napisao podstaknut Orvelovim romanima o budućnosti čovečanstva.

Knjiga "Novi Jerusalim" je zbirka priča, dok u delu "Kako upokojiti vampira" Pekić koristi žanr gotičkog romana.

Kratki roman "Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana, odbrana i poslednji dani" obeležio je poslednje decenije 20. veka u srpskoj književnosti i smatra se jednim od Pekićevih najprivlačnijih kraćih ostvarenja.

Borislav Pekić rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici.

Prvi roman, "Vreme čuda", Pekić je objavio 1965. godine i njime je izazvao veliko interesovanje široke čitalačke javnosti,a narednim knjigama svrstao se u vodeće i najplodnije jugoslovenske pisce.

Borislav Pekić je autor i oko 30 dramskih dela za pozorište, radio, televiziju, emitovanih i igranih na našim i stranim radio - televizijskim stanicama i pozorišnim scenama.

Dela su mu prevedena na engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, holandski, poljski, češki, slovački, mađarski, rumunski, retoromanski, makedonski, slovenački, albanski.

Borislav Pekić je preminuo 2. jula 1992. godine u Londonu, a posthumno ga je Nj. K. V. prestolonaslednik Aleksandar odlikovao Kraljevskim ordenom dvoglavog belog orla prvog stepena.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.