Izvor: RTS, 28.Maj.2024, 05:54

Пакт од 977 милиона евра - Кијеву од Белгије 30 авиона Ф-16; Руси погодили аеродром у Запорожју

Рат у Украјини – 825. дан. Министри одбране земаља Европске уније разговараће у Бриселу о могућности укидања забране удара украјинских оружаних снага (АФУ) на територију Русије западним оружјем, најавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ. Украјина и Белгија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << потписале су билатерални безбедносни споразум вредан 977 милиона евра, који укључује испоруку 30 борбених авиона Ф-16. Руске снаге су ракетом Кх-59 погодиле међународни аеродром Запорожје, уништивши зграду терминала, саопштила је украјинска војска.
Жестоке борбе настављене су на истоку земље. Најмање три особе страдале су у Николајеву, а једна у Харкову у руским нападима, саопштили су украјински званичници.
Данас је, како је саопштила белгијска влада, планиран долазак Зеленског у Брисел. Ту би украјински председник са белгијским премијером Александром де Кроом требало да потпише војни споразум.
Украјински председник Волоримир Зеленски, јуче је посетио Мадрид, где се састао са шпанским премијером Педром Санчезом. 
Шпанија се, према споразуму који су потписали Зеленски и Санчез, обавезала да ће ове године испоручити Украјини војну помоћ у вредности од милијарду евра. 
Украјински председник настоји да обезбеди сталну војну помоћ од западних савезника да би украјинска војска била у стању да се супротстави руским војним снагама. Изнео је податак да је Русија само у мају напала Украјину са 3.200 бомби, истакавши да Кијев нема довољно ракета за ПВО одбрану.
Руско Министарство одбране навело је, с друге стране, да су њихове снаге преузеле контролу над још два насеља у Харкову и Доњецку.
Кремљ је, истовремено, истакао да је НАТО у директном сукобу са Москвом, као и да се генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг "игра војном реториком", што доприноси даљој ексалацији сукоба.
За то време, Пољска је саопштила да ће ограничити кретање руским дипломатама на њеној територији, док је Москва навела да ће одговорити Варшави због увођења тих рестрикција.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.