Izvor: RTS, 02.Sep.2023, 08:25

Снажан тајфун погодио Кину, евакуисано скоро 900.000 људи - отказани летови, затворене школе

Тајфун "Саола" стигао је рано јутрос до јужних делова Кине, након што је скоро 900.000 људи превентивно евакуисано, а у већем делу Хонгконга и других приобалних делова обустављен рад компанија, школа, уз рестрикције у саобраћају.
Метеоролошка служба >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у кинеској провинцији Гуангџонг саопштила је да је снажна олуја у 3.30 часова јутрос захватила периферију града Џухаја, јужно од Хонгконга.
Предвиђа се да ће се кретати у југозападном правцу дуж обале Гуангџонга брзином од око 160 километара на сат, а затим постепено слабити пре него што се упути ка мору, преноси АП.
Друга олуја, "Хаикуи", постепено се креће ка источној Кини, а због ове и олује "Саола", делови провинција Гуангџонг, Фуђијан и Џеђијанг могли би да се нађу под утицајем јаких ветрова и обилних падавина, саопштила је метеоролошка управа.
Предвиђено је да ће "Хаикуи" погодити и источну обалу Тајвана у недељу.
У петак је 780.000 људи у Гуангџонгу премештено из угрожених подручја, као и 100.000 других у суседној провинцији Фуџиан. Више од 80.000 рибарских пловила било је приморано да се врати у луке. Радници великог броја компанија су остали код куће, а ученицима у више градова почетак школске године је одложен за следећу недељу.
Отказани летови, обустављен железнички саобраћај Трговање на берзи у Хонгконгу обустављено је у петак, а стотине људи је остало заробљено на аеродрому након што је отказано око 460 летова у овом регионалном пословном и туристичком чворишту. Железнички саобраћај у провинцији Гуангџонг обустављен је од петка увече до вечерас, јавила је кинеска државна телевизија.
Метеоролози у Хонгконгу издали су највише упозорење на ураган, прво те врсте од када је супертајфун "Мангкхут" погодио град 2018. године. Најављено је да се у Хонгконгу очекују јака киша и ветрови, као и да постоји опасност од великих поплава,а јутрос је, како се наводи, максималне брзина ослабила на 145 километара на сат.
Како су се олујне кише и јаки ветрови приближавали Хонгконгу, око 400 људи је потражило уточиште у привременим склоништима, а трајектни и аутобуски саобраћај је обустављен.
Становништво у нижим подручјима постављао је вреће песка на улазима својих кућа како би спречило поплаве.
Десетине стабала је срушено, а седам особа је повређено и затражило је медицинску помоћ.
Настава у свим школама у Хонгконгу и данас ће бити обустављена.
Метеоролошка служба у оближњој регији Макао такође је упозорила на поплаве, предвиђајући да би нивои воде у нижим областима јутрос могао да достигне 1,5 метара. Мост који повезује Хонгконг, Макао и град Џухај затворен је у поподневним сатима. Власти Макаа наредиле су обуставу рада казина по којима је овај регион познат.
Последњих месеци Кина је доживела неке од најјачих киша и најсмртоноснијих поплава последњих година у више региона, са десетинама погинулих, а невреме је погодило и рубне планинске делове главног града Пекинга.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.