РЦ Нови Пазар: Рђа малине (Phragmidium rubi-idae)

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Maj.2023, 15:03

РЦ Нови Пазар: Рђа малине (Phragmidium rubi-idae)

На подручју деловања РЦ Нови Пазар, на локалитетима Војничке ливаде и Иванча, визуелним прегледом засада малине, уочено је присуство симптома рђе малине на листу (Phragmidium rubi-idae), у младим засадима малине, у ниском интензитету напада. Фото: Wikimediacommons/Bernard DUPONT Рђа малине презимљава >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у облику телеутоспора или мицелије у рак ранама на леторастима. За разлику од неких других проузроковача рђа, рђа малине нема прелазну биљку хранитељку, него се цео циклус развића одвија на малини. Интензивнијој појави овог патогена погодује влажно и прохладно време.
Патоген се развија на свим надземним зељастим деловима малине. Симптоми се испољавају у току вегетације у виду појединачних жуто наранџастих пега, а са наличја листа пеге су смеђе боје. Заражени листови се током августа и септембра, суше и опадају. На стаблу се рђа јавља непосредно изнад земље у основи летораста у виду наранџастих пустула. На оболелом ткиву настају рак ране, што изазива сушење летораста.
У циљу сузбијања овог патогена најзначајније су превентивне мере које подразумевају гајење отпорних сорти малине, као и уклањање заражених изданака, сакупљање и спаљивање опалог лишћа у циљу смањивања инфективног потенцијала. С обзиром да су у питању млади засади, са циљем очувања добре кондиције засада и младих листова, може се препоручити и примена регистрованих фунгицида на бази а.м. тебуконазол: Акорд, у количини 0,8 л/ха.
RC Jagodina: Polaganje jaja krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata)

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Нови Пазар: Рђа малине (Phragmidium rubi-idae) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.