Tursko zemljište u centru Leskovca

Izvor: juGmedia, 11.Nov.2015, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tursko zemljište u centru Leskovca

LESKOVAC – Deo trga ispred apoteke „Sutjeske“ u centru Leskovca pripada, po svetu rasutim, potomcima Turaka koji su u grad na Veternci stigli s osmanlijskim osvajačima, o čemu se do soro ništa nije znalo.

Vlasnik je zanatlijska porodici Baba-Alić, čija se kuća i dvorište nalazilo preko puta centralne pošte, odnosno, na mestu gde je sada trg i apoteka >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << „Sutjeska“. Ova mnogoljudna porodica jedina je koja se nije povukla sa turskim osvajačima i u Leskovcu je živela do sredine pedesetih godina prošlog veka. A njen jedini predstavnik i ujedno jedina Turkinja koja još živu u Leskovcu je profesorka i doktor veterine Ajša Baba-Alić.

Od imovine Turaka nije ostalo ništa

Posedi Baba-Alića u centru grada kupila je država po simboličnim cenama. Ajša je nasledila jedan deo porodične kuće, prodala je i kuplila stan. „O Baba-Alićima, koji su odbili da se povuku u Tursku i koji su ostavili pečat u Leskovcu, danas nema pisanih zapisa, što me veoma boli“, kaže Ajaš Baba-Alić

„Čitav taj prostor je bio u našem posedu, u posedu mog oca i dva strica. Ja sada ne znam šta se vodi na ime naše porodice“, priča za Jugmediu Ajša Baba-Alić za Blic.

Turcima zapravo pripada sedam od 786 kvadrata idelane parcele, što znači da je nedeljiva i da se ne zna o kom delu tog trga je reč.

„Kada smo posle izrade projekta uređenja trga pokušali da dobijemo građevinsku dozvolu, ali i da uklonimo kiosk, vlasnica kioska se pozvala na Turke. Uvidom u katastarske knjige pokazalo se da je u pravu. Kako nismo mogli da dođemo do vlasnika, odlučili smo se za renoviranje trga i zamenu ograde iz investicionog tekućeg održavanja po članu 144 Zakona o planiranju i izgradnji, a kisok nismo uklonili“,  objašnjava građevinski inženjer  Slaviša Zlatanović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

U katastarskim knjigama zapisano je da su vlasnici dela trga sinovi i kćeri jednog od trojice braće Jonuza Baba-Alića: Emona, Jusuf, Zineta, Sedadim, Didara, Osman i Lemana. Većina danas nije među živima, a njihovi potomci žive u Parizu i Stokholmu.

Ajša Baba-Alić

Jonuz je stric Ajše Baba-Alić, koja i sebe smatra naslednicom  dela trga.

„Ne znam kako su kao vlasnici upisani samo moji rođaci, jer smo svi živeli u jednoj kući“, pita se profesorka.

Baba-Alići su bili i vlasnici prostora na kome je danas Narodni muzej i brinuli o tekiji preko puta Doma zdravlja, koje više nema. Sporni trg bio je deo dvorišta ove porodice.

Jedan moj stric iselio se u Tursku, drugi je otišao u zapadnu Evropu. Moji roditelji su umrli u Leskovcu i nas šestoro dece su vaspitavali da živimo po pravoslavnim običajima. Moj otac Asan, koga su zvali Aca, imao je berbersku radnju i bio veoma poštovan“, priseća se Ajša Baba-Alić, koja je od Jugmedie saznala da je njena porodica vlasnica dela trga.

(Kraj)mil

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

ENIGMA Tapiju na deo trga u Leskovcu imaju i Osmanlije

Izvor: Blic, 11.Nov.2015

Deo trga u centru Leskovca pripada po svetu rasutim potomcima Turaka koji su u grad na Veternici stigli zajedno sa osmanskim osvajačima!..Reč je o zanatlijskoj porodici Baba-Alić, čiji su se kuća i dvorište nalazili preko puta pošte, odnosno na mestu gde je sada trg i apoteka „Sutjeska“. Ova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.