Tradicija Vidovdana

Izvor: juGmedia, 28.Jun.2017, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicija Vidovdana

U Centru za kulturu Vladičinog hana sinoć je održana Duhovna akademija povodom obeležavanja gradske slave kao i velikog pravoslavnog praznika – Vidovdana.

Akademiji su prisustvovali svešetnici Eparhije vransjke na čelu sa vladikom Pahomijem, crkvene opštine Vladičin Han, predstavnici lokalne samouprave kao i građani

O dugoj  tradiciji obeležavanja tog praznika u srpskom narodu kao i povezanosti sa Kosovskim bojem i mnogim značajnim zbivanjima tokom naše >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << istorije, govorio je Petar Stošić, profesor istorije koji je podsetio da postoji više verzija o tome od kada slavimo Svetog Vida, ali prema nekim istorijskim činjenicama, ukoronjen je prema rimokatičkoj crkvi, za vreme cara Dioklecijana.

Kod Hančana se vidi kult poštovanja Vidovdana i kneza Lazara, pa i ne čudi što je taj praznik i gradska slava a hram nosi kneževo ime. Između dva rata u varoši se praznik obeležavao priredbama o Kosovskom boju  a glavna tema je pogibija cara Murata, koga ubija Miloš Obilić” ,rekao je Stošić podsećajući i na prva glumačka imena iz tog perioda.

Temelji  gradskog  hrama Kneza Lazara i svih srpskih mučenika postavljeni su 1997. godine a zahvaljujući donacijama države, opštine I građana od pre par godina njegova vrata su otvorena za vernike.

Proglašeni su i pobednici  konkursa za najlepšu pesmu sa motivima grada,  Kniževnog kluba “Ana Ilić”. U mlađoj kategoriji za pesmu “Južna Morava” nagrađena je Teodora Ilić a među starijima prva nagrada je pripala Milici Stanković za pesmu “Povratna karta”.

Duhovnu akademiju su svojim nastupom uveličali članovi Studentskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Niša a zatim su Hančani imali prilik eda prisustvuju kocertu Etno grupe “Balkanofonija” iz Beograda.

Danas će liturgijom I sečenjem slavskog kolača biti obeležena gardska slava. Tim povodm u CK biće dodeljene I “Vidovdanske nagrade” najboljim učenicima.

Ljiljana Pavlović
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.