Tači sa Pompeom

Izvor: JUGpress.com, 27.Nov.2018, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači sa Pompeom

VAŠINGTON-PRIŠTINA

Predsednik Kosova Hasim Tači je  sinoć u Vašingtonu sa američkim državnim sekretorom Majkom Poempeom razgovarao o bilateralnim odnosima dveju zemalja i situaciji u regionu, javlja RTK.

Tači se zahvalio Pompeu na velikoj i istorijskoj pomoci SAD i Trampove administracije za narod Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
Na ovom sastanku se govorilo i o novom mandatu Kosovskih snaga bezbednsti, evroatlantskoj perspekitivi Kosova i ragonalnoj saradnji.

Pompeo je rekao da će “SAD nastaviti  da podrže Kosovo, posebno na postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma izmedu Kosova i Srbije”, prenose prištinki mediji koji javljaju i da je Tači izjavio da je “zajednički zaključak da,  ako ne iskoristimo ovaj istorijski zamah, rizikujemo da stupimo u opasni ciklus ne samo kao Kosovo, vec i kao region. Stoga, jedini način da se jednom za svagda balkanski problem okonča  je postizanje konačnog sporazuma izmedu Kosova i Srbije”.

S druge strane, srpski mediji javljaju da je američki državni sekretar Majkl Pompeo pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su prošle nedelje podignute na 100 odsto.

Majkl Pompeo je, na sastanku sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, poručio da Priština treba da sarađuje sa Beogradom, kako bi se izbegle provokacije i spustila tenzija, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta, prenose srpski mediji.

Pozvao je Prištinu da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne “istorijski dogovor” o normalizaciji odnosa sa Beogradom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

“Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je jedini način da se otvori put za buduću integraciju obe zemlje u zapadnu zajednicu nacija. Sjedinjene Države su spremne da pomognu i podrže strane u cilju postizanja rešenja koje je održivo, primenjivo i doprinosi stabilnosti”, rekao je Pompeo.

Američki državni sekretar je potvrdio podršku SAD Kosovu i čestitao na, kako kaže, “velikim koracima” koji su napravavljeni u prethodnih 10 godina.

Tači i Pompeo su razgovarali o značaju usaglašavanja vladavine zakona i podsticanja ekonomskog rasta kako bi se osigurala budućnost Kosova, navodi se na sajtu.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.