Izvor: JUGpress.com, 05.Maj.2023, 16:34

Psihološka podrška u školama

NIŠ

Ministarstvo prosvete je uputilo školama instrukcije i preporuke za postupanje u cilju pružanja podrške i sprečavanja dalje traumatizacije dece koja su upoznata sa tragičnim događajima u OŠ „Vladislav Ribnikar“. U preporuci se ukazuje na značaj podrške učenicima i apeluje na budnost svih u obrazovnom sistemu, jer je mladima potrebna pomoć da se suoče sa gubicima i prebrode teške događaje, kaže Predrag Nešović, načelnik Školske uprave u Nišu. On dodaje da je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << obezbeđena i potrebna podrška za psihološku kriznu intervenciju koja predstavlja psihološku prvu pomoć i cilj joj je stabilizacija kognitivnih i emocionalnih procesa kako bi se smanjila učestalost pojave dugoročnih negativnih posledica događaja.

                                „U preporuci Ministarstva prosvete sugeriše se da razgovaraju sa učenicima o tome šta se dogodilo, da  pažljivo slušaju šta žele  učenici da im kažu u vezi tog događaja, da postaknu same  učenike da napišu kako se osećaju, da napišu pismo prijatelju ili u svom dnevniku izraze svoja osećanja, da ih pretoče u crtež i slično.Od ove teme ne treba bežati već svi moraju biti svesni situacije. Posebno treba obratiti pažnju na ponašanje učenika, da li je neko usamnljen, tužan ili burno  reaguje, menja ponašanje. Ukoliko se prepozna takvo ponašanje kod učenika o tome treba obavestiti stručnu službu škole, razgovarati sa tim učenicima i obavestiti roditelje. Ako se takvo ponašanje  nastavi potreno je uključiti sve aktere u obrazovnom sistemu“, istako je Nešović.

                              Prema njegovim rečima sistem je adekvatno reagovao u ovoj situaciji. Očekuju se mere Vlade Republike Srbije koje će odnositi na bezbednost u samim školama.

                             On je dodao da se već duže vreme radi na preventivi nasilja u školama i da Školska uprava u Nišu insistira na preventivnim merama, naglašavajući da je „škola i dalje najsigurnije mesto za učenike“.

                               „Školska uprava svakog  meseca ima sastanke sa direktorima i stručnim saradnicima u školama i uvek je tema bezbednost učenika. Imamo i izuzetnu saradnju sa Policijskom upravom Grada Niša i oni prisustvuju, kada se dogovorimo, ovim sastancima. I oni su, preventivno, prisustni u našim školama i drže predavanja iz svog domena. Za rešavanje ovakvih problema bitna je interresorska saradnja a to znači Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarastvo unutrašnjih poslova, a od značaja je i rad sa centrima za socijalni rad. Oni imaju uvid u to kako porodice funkcionišu i njihove sugestije su nam jako značajne“, zaključio je Nešović. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.