Predrag Jakšić: Srušeni zvonici

Izvor: KMnovine.com, 01.Jan.2021, 17:12

Predrag Jakšić: Srušeni zvonici

Predrag Jakšić: Srušeni zvonici Sve mi izuzetno teško pada. Siguran sam da se mnogo ljudi oseća isto tako. Gledam one razrušene kuće, oštećene crkve, srušene zvonike i, pre svega, mrtve ljude, i čini mi se da opet ništa nećemo naučiti i ništa nećemo promeniti.


   
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama na Baniji
   











>> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<






Piše: Predrag Jakšić



A i kako da promenimo. Vladika Porfirije, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski, 26. decembra izrekao je na jednom sajtu koji se bavi crkvenim temama tu strašnu jeres da post i ispovest nisu uslovi za Sveto Pričešće, i to je dan kasnije preneto i na zvaničnom sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske. Tačnije, ne znam da li je to prvi put da je ovo izrekao, no trenutak kada je objavljeno (ili ponovo objavljeno) dodatno je pogoršao i ovako jezivu stvar koju je rekao. U tom je tekstu rekao i da je „dogmatski govoreći“ prisustvo Svetoj Liturgiji besmislena bez pričešćivanja. Kao da zaboravlja da su čak i nekršteni (čak i neznabošci) prisustvovali Liturgiji, da čak u Svetoj Liturgiji i danas postoji deo koji se odnosi na oglašene (Liturgija Oglašenih), koji u ona vremena nisu još bili pristupili Crkvi nego su se pripremali da budu primljeni. Ne da se nisu pričešćivali, već su morali otići sa Liturgije pre dela koji se zove Liturgija Vernih. Znači, čak su i nekršteni mogli da prisustvuju tom delu Liturgije i bilo su obavezni da prisustvuju da bi uopšte mogli kasnije da pristupe Crkvi, a vladika 2020. godine izgovara da je besmisleno prisustvovati Liturgiji bez pričešćivanja, kao da je besmisleno čuti Reč Božiju koja se na Liturgiji čita, kao da je besmiselno biti na Liturgiji u prisustvu Duha Svetog koji se tu, sa nama na svakoj Liturgiji.


Nikada nije besmisleno moliti se Bogu, slaviti Boga i pevati Bogu, zajedničariti sa drugim hrišćanima, „jer gde su dva i tri sabrana u moje ime , ondje sam i ja među njima“ (Mt. 18, 20), plakati glasno ili u sebi zbog grehova svojih, preispitivati sebe, a posebno nije besmisleno to činiti na Liturgiji. Nije pričešćivanje čaša koka-kole da možeš da je popiješ bilo da si ljut, histeričan, pijan ili drogiran, pričešćuju se krotki, smireni, pokajani, radosni zbog sjedinjenja s Hristom Bogom. Naravno, da nismo dostojni krvi i tela Hrista Boga, da niko od nas nije dostojan šta god da uradi, kako god da se pokaje, ali ne znači to da pristupamo putiru raskalašni, bezobzirni, da mu pristupamo olako, bez pripreme i bez stvarne unutrašnje potrebe već samo zbog toga što je prisustvo Liturgiji besmisleno ako se ne pričestimo. Užas! Kaže vladika da se ne može nekome naređivati kad da posti ili kada da se ispoveda, jer ga možemo oterati od Crkve ako je raslabljen ili nema duhovnu potrebu za ispovešću, ali da se Sveto Pričešće daje samo na Liturgiji i da stoga ne možete nekog uslovljavati postom i ispovešću. Kakve su to izjave, kakvo je to bezumlje! Niko od nas ne zna šta će biti sutra, i baš zbog tog neznanja i rečeno nam je da stalno „bdimo“, no ono što znamo je da se sve događa po blagoslovu ili po dopuštenju Božjem.

Nakon što su objavljene (ili ponovo objavljene) te strašne, jezive izjave vladike, u njegovoj Mitropoliji i u susednoj Eparhiji gornjo-karlovačkoj, nekoliko je crkava i crkvenih konaka srušeno i teško oštećeno u zemljotresu, a sveštenici i njihove porodice, kao i mnogi vernici, raseljeni su iz svojih oštećenih kuća.



Možda to nema nikakve veze, možda je sve slučajno ko u slučaj veruje. Kao što je poznato, a trebalo bi to stalno ponavljati, Patrijarh Pavle je tokom teških perioda za naš narod naređivao uvođenje vanrednih postova, da bi se sveštenstvo, monaštvo i narod još više podvizavali, da bismo bili barem malo dostojniji nego što jesmo, ne bismo li pregurali strašna iskušenja i tamu podnebesja, a danas vladika, i to pred kraj Božićnog posta, nekoliko dana pred svetovnu Novu godinu, kada oni koji poste imaju toliko iskušenja da prekrše post, a oni koji ne poste toliko razloga da kažu sebi kako su u pravu zbog te odluke, vladika izgovara to što izgovara. Valjda da i oni koji poste prekore sebe što su tako bespotrebno postili.

Dok nam vladika Hrizostom blagosilja vakcine kao da ga ne zanima što one sadrže ćelije abortiranih beba, naglašavajući da vakcine nisu protivne postu, vladika Grigorije, nakon štrihovane Liturgije, Pričest daje odvojeno i na papirnom salvetu koju će posle da spali kao da je u pitanju medicinski otpad ili da je Sveta Pričest, Bože sačuvaj, gubava, vladika Porfirije izgovara nešto što sam zaista mislio da nikada u svom životu neću čuti – post i ispovest nisu uslov za primanje Svetog Pričešća. Užas.
Videvši taj naslov pomislih prvo da se misli na nekog umirućeg čoveka, kome su u bolnici ili kući dok bespomoćan leži u postelji, prineli Sveto Pričešće iako zbog bolesti nije postio, ali i njega bi čak sveštenik ispovedio pred smrt, no nije ni to. Redovno je stanje ne postiti i ne ispovedati se pre pričešćivanja, kako ko hoće i može, tako ispada iz ove nove teologije koju nam vladika
Porfirije širi.
Žarko Vidović je svojevremeno, kada su ga pitali ko je on da sudi sveštenstvu, rekao da on pravi razliku između Svete Tajne sveštenstva i klerikalizma, tj. sveštenika koji su se ogrešili o Svetu Tajnu sveštenstva i time počinili greh ravan Praroditeljskom. Navodi Vidović da je najveći greh greh koji počini sveštenik, jer kao što je Adam naš duhovni otac, greh je strašan kad ga počini naš duhovni otac, sveštenik, te da je to daleko strašnije nego kad ga počini običan vernik, jer grehom počinjenim za Časnom Trpezom, grehom koji pomisli sveštenik, on vređa Svetu Tajnu. Po Vidoviću je to strahota, naglašavajući da takav sveštenikov greh može da košta jedan narod njegovog opstanka. Jadan smo mi narod jer nam je Crkva raslabljena, neodgovorna Bogu i poganih misli i izjava. Kakvi mi da budemo onda? Demoni su svuda. Ne puštaju.

Da Bog da da sebi dođemo, Crkva da nam se uspravi, bezumnici da se pokaju, mi pali da se dignemo, a put znamo u ovoj borbi protiv demona, jer „ovaj rod se ne izgoni osim molitvom i postom“ (Mt. 27,21).




* * *



Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com








Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:  U sred posta - Teodosije ispija pivo na Bir Festu! (VIDEO) - KM NovineU sred posta - Teodosije ispija pivo na Bir Festu! (VIDEO) Bir-fest, koji se održava u toku Bogorodičinog posta, posetio je i uzurpator trona Eparghije raško - prizrenske Tedosije Šibalić, prenose srpski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:  Tihe godišnjice nasilja nad ERP u egzilu i njena pobeda nad svetom - KM NovineMeđu svim onim silnim godišnjicama i datumima "na današnji dan", nigde nećete moći da nađete podatak o nekoj od godišnjici nasilja nad najobespravljenijim delom srpskog naroda, onom koji je ostao veran Eparhiji raško - prizrenskoj u egzilu.

PROČITAJTE JOŠ:  Na groblju u Kosovskoj Mitrovici ''više nema šta da se poruši'' - KM NovineViše stotina Srba obišlo je, na Duhovske zadušnice, groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde su Šiptari uništili više od 90 odsto nadgrobnih spomenika. Priliku koja se Srbima pruža samo za Zadušnice, iskoristila je danas i Zdenka Živković, da obiđe grob svog grob svog sina.




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.