Izvor: JUGpress.com, 25.Apr.2021, 11:18

Pokušaj ućutkivanja tužioca

BEOGRAD

Predsednica Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) Lidija Komlen Nikolić ocenila je danas da je, sa aspekta struke, nerazumljiv deo saopštenja Državnog veća tužilaca (DVT) u kojem se zamenik tužioca Predrag Milovanović poziva da “pomogne svojim kolegama” u daljem postupku slučaja protiv Dragoljuba Simonovića.

Komlen Nikolić je FoNetu izjavila da zamenik javnog tužioca ili radi predmet ili ne radi. Nema potrebe da on pomaže >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u tom predmetu, već bi trebalo da nastavi da radi na predmetu.

Kako je ukazala, zlonamerno je reći da Milovanović, kao član DVT, ne može da radi na predmetu, jer Zakon o državnom veću tužilaca  kaže da se tužioci i zamenici javnih tužilaca mogu osloboditi od obavljanja svoje funkcije za vreme obavljanja funkcije u Državnom veću tužilaca.

Od šestoro članova DVT, četvoro je nastavilo da radi svoj posao, podsetila je Komlen Nikolić i predočila da nema razloga da i Milovanović to ne učini, “uostalom kolega je takvu mogućnost i ponudio”.

Radi kvalitetnijeg obavljanja javnotužilačkog posla,  uspostavljen je standard da jedan  tužilac prati predmet od početka do kraja. Podsetila  je i na obimnost predmeta, kao  i na to da samo presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića ima 150 strana.

Zbog toga i ne zna šta znači da Milovanović “pomogne kolegama” i pita “u čemu bi se sastojala ta pomoć?

Kao član Udruženja javnih tužilaca, Milovanović je  “napadnut sa svih strana,  jer se usudio da kao član veća  kritikuje pojedina postupanja Republičkog javnog tužioca kao predsednika Državnog veća tužilaca”, rekla je Komlen Nikolić.

Ona smatra da se ide ka tome da tužioci ne smeju da izlaze u javnost i da je obaveštavaju o stvarima koje su isključivo vezane za oblast vladavine prava i funkcionisanje javnog tužilaštva sa aspekta struke.

Prema njenom tumačenju, postoji tendencija da se obeshrabri svako ko istupa u javnosti, što je krenulo od sudije Miodraga Majića, koji je stalno meta napada.

Mada se u tužilačkom delu mali broj ljudi pojavljuje u javnosti, Komlen Nikolić misli da postoji ideja da se i njma ograniči izlazak u javnost.

Ona je istakla da se kolega Milovanović trudio da “slučaj Simonović” bude transparentan i da javnost o tome bude upoznata, objašnjavajući da je na jednoj televiziji istupao kao član UTS, a ne kao član DVT.

Pravo na strukovno udruživanje je Ustavom zagarantovano pravo. I kao član DVT, on ima pravo  da se izjašnjava, jer su svi članovi tog tela ravnopravni, ali ima i  obavezu da brani samostalnost tužilačke funkcije, što je  ustavna obaveza svakog člana Državnog veća tužilaca”, zaključila je Komlen Nikolić.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.