Izvor: JUGpress.com, 15.Avg.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadović: Budžet pravimo transparentno

BOJNIK

Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović kaže za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da se budžet u toj opštini kreira na “najtransparentniji načina” i da ” svaki predsednik mesne zajednice traži asfaltni put, uličnu rasvetu, zdravu pijaću vodu, subvencije za poljoprivredu..”.

Na pitanje kako se formira budžet opštine Bojnik i koliko imaju „široke“ konsultacije, da li dolaze ljudi iz javnih preduzeća, mesnih zajednica, sa svojim predlozima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << šta bi trebalo da se tamo finansira iz opštinskog budžeta Nenadović je rekao da se “to kod nas radi na najtransparentniji način”.

“Prošle godine smo za izradu budžeta za 2019. godinu imali tri javne rasprave. Dolazili su ne samo preduzeća i ustanove, oni dolaze skoro svakog dana, ali mesne zajednice… Imali smo zborove kod njih, pa oni ne dođu svi, pa se posle žale, ali, iz mog iskustva, bez obzira na to, ja kao predsednik sam mnogo puta obišao te mesne zajednice i sve nedostatzke koje primetim ja pribeležim”, rekao je Nenadović.

” Kad su došli na razgovor, kada sam im pokazao moje planove za narednu godinu, u 80% slučajeva smo se poklopili. Ako to generalizujemo na opštinu Bojnik, svaki predsednik mesne zajednice traži asfaltni put, uličnu rasvetu, zdravu pijaću vodu, subvencije za poljoprivredu…” objašnjava predsednik opštine.

Dodaje da”sada spremaju Agrobiznis zonu”.

“Zadovoljan sam kako to funkcioniše, potpisali smo ugovor sa Bugarskom za prekograničnu saradnju, čime ćemo urediti plato ispred hale”.

On ukazuje i da postoji razlika u načinu kreiranja budžeta.

“Razlika je u budžetu danas u odnosu na onaj od pre, recimo, deset godina u projektnom finansiranju. Tako nismo nekad funkcionisali u odnosu sa medijima, udruženjima, ali je sada sve transparentno”, objašnjava Nenadović.

Kaže i da “ne može svako da bude ispoštovan i da dobije u svakom pogledu, mnogo je tih grana privrede, poljoprivrede, sporta, svega toga što treba da se sagleda i mislim da je budžet duplo, negde i troduplo veći nego pre tri godine ili neko pređašnje vreme”.

na pitanje kakvo je trošenje budžeta i koliko se poštuju planovi iz njega, Nenadović je rekao da “za sada ide vrlo dobro”.

” Da bi nešto uradio u toku godine, moraš da ga imaš u planu. E, sada, nekada nešto ne znaš, na primer, postoje konkursi za koje ne znamo da li ćemo da prođemo i koliko ćemo da dobijemo. Svaki konkurs traži neko učešće. Vi morate da planirate, da nađete sredstva, a ako ih nemate u planu, onda se postavi pitanje od kog novca to da uplatimo. Na 30 miliona prekogranične saradnje koje smo dobili, ja moram da obezbedim 15% učešća, odnosno 4,5 miliona zato što nismo članovi EU. Zato sam ja na sastanku sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem u Nišu rekao da nam je prekopotrebna pomoć Vlade Republike Srbije, jer naše učešće na milion evra za Argobiznis zonu je po tim kriterijumima bilo 25,8 miliona. Dodajte četiri miliona za Bugarsku, sedam za Pridvoricu… Mi uspešno prolazimo na konkursima, ali nemamo para da uložimo u to. Kako da konkurišem za sanaciju fabrike vode ako nemam projekat za sanaciju? A projekar košta četiri miliona. Pa konkuriši tamo, da obezbediš novac za projekat… Ja sam planirao da pet miliona uložimo u izradu projekata, ali nisam očekivao da će obe škole i Dom zdravlj da prođu preko Kacelarije za javna ulaganja”, rekao je Nenadović.

Na pitanje da li je do sada Državna revizorska institucija (DRI) kontrolisala način trošenja budžeta opštine Bojnik kaže da je “to bilo u 2015. godini, kontrolisan je budžet za 2014. godinu”.

“Mi se svake godine na vreme obraćamo državnoj reviziji sa molbom da li nas imaju u planu sada ili šta nam već kažu, predlažu, onda idemo na tender da dođe neka druga revizija… Inače, sve što smo dobili kao zamerku iz tog perioda smo otklonili i dandanas se držimo toga, da bi smo manje nailazili na neke sporne situacije”.

Na pitanje koliko novca očekuju od Kancelarije za javna ulaganja Nebnadović kaže da očekuju “nešto više od 250 miliona”.

” Mi smo dobili 30 miliona za uređenje škole u Bojniku, za ograđivanje, sanaciju mokrih čvorova, grejanje… Nismo hteli da krenemo sa tim radovima, jer je doneta odluka da se ide sa sanacijom cele škole. Mi smo išli na razgovore u Beograd i dobili smo zadatak da odradimo nove projektne zadatke. Tu su se sada promenili neki standardi, moramo i da ispoštujemo ljude iz struke..”, objašnjava.

Na pitanje JUGpressa ko će da raspiše tendere i bira izvođače, Kacelarija za javna ulaganja ili će to biti posao opštine kaže da “to ne bi mogao da kaže” jer je “došlo do nekih promena”.

“Možda će to čak da ide i preko Ministarstva prosvete”, dodao je Nenadović.

Na pitanje koliki novac u budžetu moraju da planiraju za projekte koje opština dobija na raznim konkursima kaže da opština na računu trenutno ima 130 miliona…

“To je novac od milion evra koji nam se nalazi na podračunu. Nije isto kada smo u prošloj godini dobili taj novac i sada kada se nalazi na podračunu i kada možemo da ga trošimo. Sada imamo šta da trošimo, a prošle godine smo se samo nadali da će taj novac da dođe. Inače je došlo 80% tog novca. Koliki je taj odnos ne mogu precizno da kažem, jer ja gledam po projektima. Prošle godine smo potrošili oko 70 miliona od 500 miliona budžeta na infrastrukturu, na te projekte. To je onako u globalu, i vrlo sam zadovoljan. Sada radimo petu mesnu zajednicu sa asfaltom, dve smo uradili i to od spostvenih para. Veliki broj naših mesnih zajednica dobija rasvetu, ali ne može sve da se uradi u dve godine…, kaže Nenadović.

BUDŽET

Planirani budžet za ovu godinu je oko 700 miliona. Neće doći do tog ostvarenja zbog stvari koje ne možemo da predvidimo. Recimo ovih 120 miliona na podračunu za Agrobiznis zonu, ne mogu nikako da vam kažem da ću do Nove godine da potrošim 80 ili 60 ili 40 miliona, jer to zavisi od toga koliko budu brzo radili izvođači radova. Najvažnije je da nikome ništa ne dugujemo, da ne zvone telefoni i podsećaju nas na neplaćene račune.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.