Izvor: JUGpress.com, 07.Jul.2020, 20:29

„Ivanjski venac“ u Tvrđavi

NIŠ

Niška Tvrđava je danas bila u znaku  praznika “Ivandana” . Šesti  put zaredom pleli su se na ovaj dan  venčići od poljskog cveća, čula se  muzike isve je bilo u znaku radosti. Manifestacijom “Ivanjski venac” obeleženo je rođenje Svetog Jovana Preteče. Organizator anifestacije je  Društvo umetnika “Slava” iz Niša pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Krst.

                       “Ovo je šesta godina kako se ova >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << manifestacija održava. Pokrenuta je 2015.gdine.Na današnji dan obeležava se najveća srpska svetkovina Ivanjdan. Slavimo Sunce, i rođenje Svetog Jovana Preteče, i ovo je narodni običaj koji se nekada davno izvodio, pletu se venčići koji se dele prolaznicima” , rekla je je pesnikinja Ružica Petrović, predsednik Društva umetnika “Slava”.

                       Ružica objašnjava i značenje Ivanjskih venčića.

                        “U ranu zoru devojke su trčale livodom preko rose i brale su poljsko cveće za venčiće.Venčić se čuvao u kući kako bi domaćinstvo čuvao od svakog zla, a verovalo se i da Ivanjski venčić u kući znači zdravlje i napredak”, kaže Ružica.

                         U nizu običaja koji se vezuju za ovaj praznik, izdvaja se upravo branje lekovitih trava i pletenje venaca, jer se verovalo da imaju pojačana lekovita svojstva. Zato se bilje bere i plete u venčić, i čuva u kući, kao zaštita i lek protiv raznih bolesti. U venac se obavezno upliće lekovito bilje, između ostalog i kantarion, najčuveniji prirodni lek. Veruje se da na Ivanjdan, voda dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, jezerima, potocima. Venčić se čuva u kući godinu dana i naredne godine kada se splete novi venčić, stari se baca niz reku da voda odnese sve nedaće sa njim.

                     “Ovaj preznik  je toliko veliki da se sunce tri puta zaustavlja”, objašnjava Ružica.

                          Manifestaciju svake godine podržava  Gradske opštine Crveni Krst.

                     “ Gradska opština Crveni krst podržava ovu tradicionalnu  kulturološku manifestaciju na dan jednog od najvećih hrišćanskih praznik”, kazala je Jelena  Madić, član Veća Gradske opštine Crveni krst za kulturu i obrazovanje . “Na ovaj način opština pomaže da se sačvaja naša tradicija kao što je obeležavanje Ivanjdana. Samo ako sačuvamo svoje korene, svoju tradiciju, običaje i duhovnost, moženo da stvaramo svoju budućnost”, istakla je Jelena Madić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.