Gojaznost opasna po bubrege

Izvor: juGmedia, 09.Mar.2017, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost opasna po bubrege

Bolesti bubrega su česte, opasne ali izlečive , a jedan od osnovnih faktora rizika je gojaznost, rečeno je iz Centra za prevenciju u Vranju povodom Svetskog dana bubrega.

Pod sloganom „Bubrezi i gojaznost – zdravi stilovi života za zdrave bubrege” ukazano je na važnosti bubrega koji imaju ključnu ulogu u održavanju života izlučivanjem toksičnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma

Bolesti bubrega čine veliku grupu oboljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << različitog uzroka, toka, kliničke slike i prognoze. Ova oboljenja najčešće su izazvana infekcijama, metaboličkim poremećajima, toksinima i drugim uzrocima, a manifestuju se kao upale bubrega  i akutna, odnosno hronična smanjena funkcija bubrega (bubrežna insuficijencija).

U proseku oko 1 od 10 osoba ima neki stepen hronične bubrežne insuficijencije. Ova bolest se može razviti u bilo kom uzrastu, ali je rizik veći sa povećanjem godina starosti. Naime, posle 40 godina jačina glomerulacijske filtracije počinje da opada za oko 1% godišnje. Takođe kod starijih osoba mnogo su češći i drugi faktori rizika koji mogu da oštete bubrege, uključujući šećernu bolest, visok krvni pritisak i bolesti srca. Bez obzira na godine starosti, jednostavne preventivne mere mogu da uspore napredovanje bolesti bubrega, spreče komplikacije i poboljšaju kvalitet života”, kaže Dragan Pešić iz Centra za prevenciju.

Neadekvatna ishrana koju prati višak telesne težine, povećan krvni pritisak povećan nivo šećera u krvi, konzumiranje cigareta, više od 65 godina života, bubrežne bolesti u porodici su faktori rizika za bubrežna oboljenja koja se mogu dijagnostikovati na vreme pregledom uzorka mokraće, krvi i krvnog pritiska.

Na Svetski dan bubrega, u organizaciji Centra za prevenciju svi zainteresovni su u Domu zdravlja merili nivo šećera iz krvi kao i krvni pritisak uz podelu zdravstveno – edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika u vezi zdravih stilova života.

U Vranju se metodom zamene funkcije bubrega dijalizom leči 140 pacijenata, dok se u Srbiji  transplantacije bubrega obavljaju u pet zdravstvenih ustanova. Tokom 2014. godine, prema fakturisanoj realizaciji zdravstvenih usluga, urađeno je 68 transplantacija bubrega.

Milan Zdravković

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.