Izvor: JUGpress.com, 20.Jun.2021, 15:20

Ambasador Egipta u Nišu

NIŠ

Ambasador Arapske Republike Egipat bio je gost grada Niša i tom prilikom se sreo sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Po njenim rečima, ovo je bila prilika da razgovara sa ambasadorom i da nastavi saradnju koju je njen prethodnik započeo.

„Želimo da nastavimo saradnju između Niša i Šarm el Šeika i jako je važno da znamo da Srbija i Egipat imaju dugogodišnje odlične odnose i da smo mi još u Kraljevini Srbiji imali svoju ambasadu u Kairu, kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se svih ovih godina kroz istoriju ta naša saradnja nadgrađuje“, ističe Dragana Sotirovski.

Gradonačelnica je dodala da je posebno obradovalo to da je jedna važna delegacija privrednika zainteresovana za dolazak u Niš i da će taj susret biti upriličen u drugoj polovini jula.

„Razgovaraćemo i sa potencijalnim investitorima, odnosno privrednicima koji vide Niš kao dobar način i mogućnost saradnje, sa Privrednom komorom takođe i ono što je najvažnije razgovaraćemo i o našem aerodromu jer ambasada Egipta ima ideju da uspostavlja čak i redovne linije između Niša i pojedinih egipatskih gradova“, objašnjava Sotirovski.

Ona napominje da se razgovaralo i o potpisivanju zvaničnog memoranduma o saradnji kako bi se odnosi još više produbili.

„Egipćani izuzetno poštuju i vole banje, a mi imamo da im ponudimo u krugu od 80 kilometara mnogo banja počev od Niške Banje, Sokobanje i banja u Topličkom okrugu, a zanima ih takođe i to šta grad Niš može da ponudi“, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica je od ambasadora dobila takozvani „ključ života“ i napomenula da se nada da će to biti ključ koji će povezati Egipat i Srbiju odnosno Niš i egipatske gradove.

Ambasador Egipta je izjavio da mu je zadovoljstvo što je u Nišu.

„Ovo je bila prilika da gospođi Dragani čestitam na izboru za gradonačelnicu i s obzirom da sam često dolazio u Niš mogao sam da primetim koliko je napretka ostvareno, koliko se radi i koliko ljudi koji dolaze sa strane primećuju“, rekao je egipatski ambasador.

On je napomenuo da prijateljstvo Srbije i Egipta traje 113 godina i da se to manifestovalo na mnogim poljima i to diplomatiji, ekonomiiji i kulturi.

„Narednih meseci uslediće posete najviših zvaničnika naših zemalja, tako da ćemo bilateralnu saradnju sa najvišeg nivoa preneti na lokalni nivo“, objašnjava ambasador.

Po njegovim rečima, razmatrane su konkretne ideje o saradnji Grada Niša i gradova u Egiptu.

„Šarm El Šeik nije samo turističko mesto svetske klase, već je i grad diplomatije s obzirom da se tamo održava mnogo konferencija uključujući i konferencije Ujedinjenih nacija i zato treba raditi na jačanju veza Niša i Šarm El Šeika“, kazao je ambasador Egipta.

„Takođe smo razgovarali i o tome da je Niš regionalni centar ne samo Srbije nego i Bugarske i Severne Makedonije pre svega zbog turista koji bi iz ovih krajeva putovali u Egipat i da treba da postane saobraćajno čvorište koje će pomoći lakšem uspostavljanju veza sa Egiptom“, ističe ambasador.

On dodaje da je sa gradonačelnicom Niša razgovarao i o arheološkom nalazištu „Medijana“, s obzirom da je Egipat poznat po očuvanju istorijskog nasleđa i da tu postoji šansa za potencijalnu saradnju i razmenu ideja, kao i za primenu nekih savremenijih načina promocije kulturnog nasleđa.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.