Probudio se Snajper sa Meseca

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 17:15

Probudio se "Snajper sa Meseca"

Japanska svemirska letelica preživela je oštru noć na Mesecu, u trajanju od dve Zemaljske sedmice, a temperatura je išla i do -130°C.

Kako je prenela japanska svemirska agencija Jaksa, u nedelju uveče im je stigao odgovor od ovog lendera (vrsta letelice) nazvanog "Snajper sa Meseca".

Lender je stavljen u režim mirovanja nakon što su posle sletanja na Mesec u januaru njegovi solarni paneli bili okrenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na stranu suprotnu od Sunca i nisu mogli da generišu energiju.

Promena smera svetlosti kasnije je omogućila da lender pošalje fotografije na Zemlju, ali se ponovo isključio kako je pala lunarna noć.

Jaksa je tada saopštila da lender nije predviđen za oštre lunarne noći. Japanski lender je sleteo u blizini Mesečevog ekvatora, gde je temperatura viša od 100 stepeni u podne, a pada na minus 130 tokom lunarne noći.

Japan je peta zemlja čija je letelica sletela na Mesec, posle SAD, SSSR, Kine i Indije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.