Voda – najbolji lek

Izvor: Politika, 18.Sep.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda – najbolji lek

Ako se dobije zajam – to će biti veoma isplativ ulog koji će brzo da se isplati i donese opštu dobit

Suša je uobičajena klimatska pojava. Ponavlja se hiljadama godina, nekad teža, katkad podnošljiva.Nastaje kad tokom leta dugo ne padne kiša,a ratar ne pokrene dolap ili sistem za navodnjavanje. Ovo je definicija za đake i studente a lek je jednostavan:voda jenajbolji (i jedini!) lek protiv suše!

To se pokazalo i ovog žarkog leta: povrtari koji zalivaju bašte,voćari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji su u plantaže postavili sistem „kap po kap” i, malobrojni, ratari koji su kupili „rendžere” ili tifone – ne žale se na sušu! Ne govore o šteti!Naprotiv– imaju dobar,isplativ rod.

Voda je toliko važna da, ukoliko je dovedena do useva i bilja – prestaje smena rodnih i nerodnih godina. Poljoprivrednik ne zavisiod neba i oblaka jer po želji natapa usev ili voće. Ovo se odavno zna i ponavlja da, i mi u Srbiji, moramo da više brinemo o vodi, da stvorimo kult vode, kakav je postojao u starim razvijenim civilizacijama. Ali sve prethodne vlade su malo ulagale u vodoprivredu! Zato i pored obilja vode u velikim,rekama i podzemlju, trpimo goleme štete.Za ovu 2012.godinu i, pre njenog kraja, procenjeno jeda je odnela dvemilijarde evra.

Decenijski nemar mora da se,odmah, još ove jeseni, prekine i ova suša upamti kao poslednja!Pre svega da Vlada Srbije od Svetske banke zatraži poveći,povoljan zajam i finansira široku gradnju sistema za navodnjavanje.Srbija nema izbora:morada se zaduži!U budžetu (koji će ovih dana da se „rebalansira”) nema viška novca za finansiranje zalivnih polja!U vladi ova ideja o novom zajmu nema podršku jer se smatra da smo prezaduženi.Ali ovog puta nije reč o kockarskom „vađenju”.U pitanju je nužan potez.Ne vidim drugo, bolje rešenje.

Ako se dobije zajam – to će biti veoma isplativ ulog koji će brzo da se isplati i donese opštu dobit. Uveren sam da će, i pored pada našeg kreditnog rejtinga i ugleda, Svetska banka da odobri traženi zajam, jer je podudaran stavuUjedinjenih nacija: da sve zemlje-članice povećaju produkciju hrane za rastuću populaciju na Zemlji. Zajam će da otplate ratari i drugi korisnici vode jer su se ovog leta,najzad, uverili koliko je ona presudna za visok rod i život.

Borba protiv suše u suštini je pitanje novca i drugi,mogući način da se on pribavi su doprinosi građana kao izraz njihove nove narasle svesti o vodi kao krunskom činiocu sigurne produkcije hrane.Voda za piće i navodnjavanje mora da imavišu cenu.Da postane skuplja ne bi li se njome razumno gazdovalo. U Izraelu,Turskoj,Grčkoj – u svim zemljama sa niskom količinom letnjih padavina – seljaci plaćaju vodu!Tako će biti i kod nas.Da se obnove zajednice korisnika vode da brinu o sakupljanju i čuvanju vode,zimskog viška za letnji manjak, gradnji kanalske mreže,održavanju zalivnih polja.

Ne znam po koji put predlažem da se ugledamo na Grčku.Ona je pre nekoliko decenija uvela poseban dodatak porezu na promet ili današnjem PDV-u.Doprinos su plaćali svi – i seljaci i potrošači.Na svaku fakturu je pripisan i doprinos za vodu.U početku je bilo otpora,bunili su se građani ali subrzo shvatili da i njihova kupovna moć zavisi od navodnjavanja!Taj novac je sakupljan na posebnom računu i korišćen za povoljne pozajmice seljacima koji su kupovali pumpe,cevi.Zahvaljujući tom poreskom dodatku Grčka danas od suše brani znatan deo atara.

Strahujem da ovi predlozi neće biti prihvaćeni.Ne zato što nisu valjani već zbog političke procene da bi uvođenje novih nameta bilo pogubno za stranku na vlasti.NiSrbi ne vole onoga ko povećava porez.

Voleo bih da se varam ali, ukoliko se obistini moja sumnja ostaje nam da i dalje nemoćni,goloruki, gledamo u visoko, vedro nebo bez oblaka i kiše,sunce koje peče i satire deo našeg mogućeg bogatstva.

*Novinar, predsednik Pokreta bogata Srbija

Zaharije Trnavčević

objavljeno: 19.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.